Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Skåne gör sip tillgänglig via 1177

Publicerad: 2 september 2021, 08:15

Sedan den 1 september kan alla skåningar som har en sip läsa den på 1177.

Foto: Region Skåne

Skåne är senaste regionen att ge alla patienter tillgång till samordnad individuell plan, sip, på 1177. Men det kräver bank-id.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion Norrbotten

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sedan i går, onsdag, kan alla i Skåne med en upprättad samordnad individuell plan, sip, ta del av den på 1177.se. I dagsläget är informationen endast läsbar men på sikt är tanken att patienter också ska kunna skriva och göra ändringar i planen, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Läs mer: Digital triagering ska göra 1177 snabbare 

– Förbättringen skapar framför allt en trygg vård för den enskilde. Öppenheten gör att patienten, vårdgivare och anhöriga har tillgång till samma information och kan vara delaktiga i de bedömningar som görs, säger regionrådet Anna Mannfalk (M) pressmeddelandet.

Det kan ändå vara problematiskt att som patient få tillgång till sin egen sip. I Region Norrbotten kan alla logga in på 1177 för att se sin sip. En avhandling vid Luleå tekniska universitet konstaterade dock tidigare i år att det kräver internetuppkoppling och bank-id, vilket inte alla patienter i den avhandlingen hade. 

I Region Skåne finns i dagsläget cirka 13 000 sipar.

Sip

Samordnad individuell plan är ett verktyg för samverkan vid utskrivning av patienter från sluten hälso- och sjukvård. Sip ska upprättas tillsammans med brukare och patient om insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas. Planen ska tydliggöra vem som gör vad och när. 

 

Källa: SKR.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev