Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

SKL vill bättra landstings rykte

Publicerad: 12 mars 2008, 16:20

Att landstingspolitiker är överbetalda och att byråkratin i kommunsektorn är gigantisk. Det är sådant som Sverige Kommuner och Landsting, SKL, vill att allmänheten ska tänka om kring.


Många föreställningar som florerar om den kommunala sektorn är bara myter. Det menar SKL.

– Det finns många åsikter om vår sektor. Det är bra, och dessutom ganska naturligt, eftersom den är vårt gemensamma ansvar. Däremot är den rådande bilden inte alltid rättvis och balanserad. Därför är det viktigt att vi hjälper till att nyansera den genom att bemöta föreställningarna med fakta, säger SKL:s vd Håkan Sörman i ett pressmeddelande.

Därför har SKL nu en avdelning på sin hemsida som heter ”Myter och fakta”.

Där skriver man bland annat att den kommunala administrationen inte alls är större än i andra sektorer. I själva verket är det bara 12,5 procent av de anställda i den kommunala sektorn som jobbar med administration mot 15 procent i statlig sektor och 15-20 procent i näringslivet.

Att politikerna i kommuner och landsting är särskilt välbetalda är också något SKL vill bemöta. 97 procent av de folkvalda är fritidspolitiker och får bara ersättning för de möten de deltar i, framhåller man. Genomsnittslönen för styrelseordförandena i landstingen och kommunerna är 46 000 kronor i månaden, medan de flesta av statens generaldirektörer och landshövdingarna tjänar mellan 70 000 och 80 000 kronor i månaden.

SKL kommer framöver att utöka avdelningen på hemsidan med att bemöta myter på de olika verksamheternas områden.

Läs mytsamlingen på SKL:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev