Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Slut med besöksförbud på äldreboenden

Publicerad: 10 mars 2021, 08:43

”Då finns inte skäl till besöksförbud som tidigare”, säger Folkhälsomyndighetens Malin Grape.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots hög smittspridning i samhället har vaccinationerna mot covid-19 fått god effekt i äldreomsorgen. Inget äldreboende har nu rätt att låsa dörrarna.


Ämnen i artikeln:

Covid-19ÄldreomsorgFolkhälsomyndighetenCovidvaccinI korthet

Överkalix var den sista kommunen i landet med ett tillfälligt besöksförbud bland äldreboenden. Förbudet gällde till och med igår, tisdag, och efter det har ingen kommun rätt att stänga ute anhöriga

– Det har inte kommit in fler hemställningar från kommunerna och de flesta boendena är mer eller mindre färdigvaccinerade. Då finns inte skäl till besöksförbud som tidigare, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Totalt 82 procent på äldreboende har fått sina två vaccindoser och 91 procent har fått en dos, enligt de senaste siffrorna. Dödsfall relaterade till covid-19 har som effekt minskat och Folkhälsomyndigheten har i sina rekommendationer givit sin välsignelse för vaccinerade personer på äldreboende att umgås nära med anhöriga.

Fortfarande får kommuner på egen hand avråda från besök och hur många kommuner som gör det i dag har Folkhälsomyndigheten inte koll på. Malin Grape anser dock att kommuner bör vara väldigt återhållsamma med sådana restriktioner.

– Det är väldigt viktigt att även de kommuner som har haft en avrådan från besök också justerar detta när man har kommit så långt med vaccinationerna, säger hon.

 

Relaterat material

Lättnader för färdigvaccinerade på boenden 

Nationellt ramavtal för antigentester på gång

Kommunal kritiserar snåla arbetsgivare

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev