Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Smitta bland äldre väcker fråga om vaccinationskrav

Publicerad: 18 augusti 2021, 05:37

Det finns en risk att äldre blir sjuka trots att de är vaccinerade mot covid-19, konstaterar Jens Raffelsberger, biträdande smittskyddsläkare.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Covidutbrott på äldreboenden sätter fingret på en känslig fråga. Biträdande smittskyddsläkare anser att de som arbetar med sköra och äldre bör vara vaccinerade. (4 kommentarer).


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgCovid-19Covidvaccin

Ett tiotal personer har drabbats av covid-19 på två olika äldreboenden i Region Östergötland. Detta trots att nästan samtliga på de aktuella boendena var färdigvaccinerade, skriver Corren.

– Flera har symtom och åtminstone en får sjukhusvård, säger Jens Raffelsberger, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland, till TT.

Att äldre smittas trots att de är färdigvaccinerade är ovanligt, men det händer.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd och äldre får inte alltid ett lika bra immunsvar. Därför finns risken att de blir sjuka, trots att de är vaccinerade, säger Jens Raffelsberger.

Läs också: Riskgrupper kan ta till inhalator mot covid-19 

Med största sannolikhet, säger han, kommer smittan från en ovaccinerad person, antingen från personalen eller från en besökare.

– Det är en kvalitativ gissning.

Bör sjukvården kräva att personalen är vaccinerad?

– Det är en känslig fråga och nu sticker jag ut hakan, kanske, men jag tycker att om man arbetar i ett yrke där man tar hand om äldre och sköra personer, så har man ett samhällsansvar. Då tycker jag att man ska vara vaccinerad. Men i Sverige finns inga sådana krav. Det är frivilligt, till skillnad från i många andra länder, säger Jens Raffelsberger.

Ser du behov av en tredje dos?

– Jag ser inget omedelbart behov av det, och det är Folkhälsomyndigheten som följer utvecklingen. Då tycker jag att det är viktigare att de grupper som inte är vaccinerade blir det, för att skydda dem som inte utvecklat tillräckligt bra immunitet eller som av olika skäl inte kan vaccinera sig.

Enligt Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, är det upp till varje region att bestämma hur den ska göra med ovaccinerad personal.

– Det här är en viktig fråga, som jag vet att man diskuterar mycket ute i regionerna, hur man ska hantera personer som inte vill eller kan vaccinera sig.

Men kan inte ni på Socialstyrelsen sätta ner foten och säga vad ni tycker?

– Vi har gett ut riktlinjer för patientsäkerhet, men när det gäller direkta smittskyddsrekommendationer är det upp till Folkhälsomyndigheten.

Men alldeles oavsett, är det alltså upp till varje region att bestämma vilka regler som ska gälla.

De senaste veckorna har färre än tio personer per vecka drabbats av covid-19 på landets äldreboenden. Det ska jämföras med 952 smittade på en och samma vecka när läget var som värst, i vecka 50, strax före jul, förra året.

Enligt Tomas Lindén är antalet drabbade så pass få just nu, att covid-19 inte utgör någon särskild belastning, vare sig inom äldreomsorgen eller för sjukvården.

– Det är nu en sjukdom bland alla andra.

Johan Nilsson/TT

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-08-20

Tack för din input Nicolas! Bra att ämnet diskuteras ur bredare perspektiv. Jag kan bara hålla med att bara diskussion om vaccination inte löser problemet. Inget vaccin ger 100% skydd och så är det även med Covid-19 vaccination. Mutationer av viruset bildas om vi låter det härja runt utan begränsningar. Det behövs därmed även fortsatta skyddsverktyg och mera info det finns t ex på Arbetsmiljöverkets hemsida som ändrade reglerna under pandemi. Internationella rekommendationer går att läsa på WHO's hemsida. Virus av riskklass nr 3 så som Coronavirus är - är fortfarande inget att leka med. Jag skulle önska diskussion ur folksrättsligt perspektiv då äldres vård inte varit på någon höjdarnivå i Sverige på flera år utan systematisk diskriminering av äldre är inbyggd i vårt samhälle. Och det borde vi kunna ändra på om politisk vilja finns. 

Leg. Specialistsjuksköterska geriatrik och gerontologi

 

2021-08-20

Jag jobbar och bor i USA som fysioterapeut. Har har Centers for Disease Control and Prevention {CDC) funnit att aven fullt vaccinerade kan bli infekterade och smitta andra. Huruvida man kommit fram till samma konklusion i Sverige vet jag inte. Jag vet daremot att i mitt eget arbete pa en Covidavdelning sa traffar jag bade fullt vaccinerade saval som ovaccinerade patienter. De som blir sjukast ar de med obesitas, individer pa dialys och dom med nedsatt imunforsvar sasom cancer, oavsett vaccinationsstatus. Om man inte faller i dessa grupper sa klarar man oftast Covid utan att behova sjukvard om man ens far nagra symptom. Lat oss ha en arlig diskussion om Covid utan att hela tiden skylla fortsatta infektioner pa dom ovaccinerade. 

Nicholas King, MSc PT

 

2021-08-19

När jag var student och arbetade på Lungkliniken i Uppsala var det obligatoriskt att vara vaccinerad mot tuberkulos. Det togs tester på all personal innan och vi fick också in tuberkulossmittade patienter ibland. Självklart ska det vara obligatoriskt hos medarbetare att vara vaccinerade mot Corona, mässlingen, tuberkulos osv. Varför har kraven sänkts? Har de verkligen det? Självklart ska det vara obligatoriskt.

Vad har hänt med krav på medarbetare. Vill man inte vaccinera sig som medarbetare finns andra jobb att söka. Kravet borde komma från smittskyddsläkare och IVO. Jag hade förhandlat det med facket och även hänvisat till medarbetares egen säkerhet och arbetsmiljö utöver patientsäkerheten. En bussförare måste ha körkort. Vårdpersonal behöver vara vaccinerade. Varför krångla till det. Om det är otydligt behöver de som ska ge den informationen snabba på nu. Det finns andra regler som medarbetare måste följa. Detta borde vara glasklart. Tyvärr kan vi inte ha regionala regler kring dessa frågor. Det kostar pengar, resurser och har varit jobbigt för alla oss som jobbar med HR rakt igenom hela pandemin. Det blir ett personalärende och då behöver det vara tydligt vad som gäller.

Kristina Elliot expert HR och arbetsmiljö & säkerhet

 

2021-08-18

Det är ofattbart att vaccination mot covid-19 inte är krav när man arbetar med sköra äldre. Enda undantaget att inte kunna ta vaccin är medicinska orsaker. Vi får aldrig ner smittan med det här sölandet som pågår i Sverige gällande äldre bland annat. Sluta bolla ansvaret för ditt och mitt mellan olika myndigheter. Ta exempel från våra grannländer och kom till skott. Tillräckligt många äldre har redan dött under pandemin p g a drygt 20 års sjuka äldrepolitik och besparingar. Räcker inte det för er, kära beslutsfattare?

 Leg specialistsjuksköterska geriatrik och gerontologi

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev