torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Smittan ökar på äldreboenden i norr - allt fler avråder från besök

Publicerad: 4 januari 2022, 11:10

När samhällsspridningen av covid-19 ökar igen avråder allt fler kommuner från besök på äldreboenden.

Foto: Pontus Lundahl/TT

För första gången sedan i somras har särskilda boenden i Östersund och Strömsund drabbats av coronasmitta igen, rapporterar P4 Jämtland.

Ämnen i artikeln:

Covid-19ÄldreomsorgRegion Jämtland HärjedalenRegion VästerbottenRegion NorrbottenRegion HallandToppnyheter Kommunal Hälsa

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Tre personer på ett äldreboende i Östersund har konstaterats smittade och smittspårning pågår på fler boenden.  

I Strömsund har ett par vårdtagare och ett par anställda konstaterats ha covid-19. Sjukfrånvaron bland de anställda ligger på samma nivå som förra året vid den här tiden, cirka 10 procent, enligt Anneli Svensson, kommundirektör i Strömsunds kommun. 

Även i Krokom och Brunflo har man fått in coronasmitta på äldreboenden. I Brunflo har matsalen stängts och de smittade isolerats, i Brunflo screenas personalen inför sina arbetspass. 

I Lycksele kommun i Lappland covidtestas all vård- och omsorgspersonal på kommunala äldreboenden två gånger i veckan för att hindra asymtomatisk smitta att spridas, enligt Västerbottenkuriren.  

Läs också: Måltidsmiljön viktig för trivseln på äldreboenden 

På grund av den senaste tidens ökande smittspridning av sars-cov-2 i samhället, avråder allt fler kommuner från besök på äldreboenden. Senastden 3 januari gick Falkenbergs kommun i Halland ut med en uppmaning på sin hemsida. Anhöriga avråds från besök och från att ta med sina närstående hem därifrån de närmaste veckorna, allt för att minimera smittrisken.  

– Vi kan inte förbjuda besök, men kan man undvika besök så gör det, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenberg, till Hallands nyheter.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev