Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Snabb puls ger EKG som vid syrebrist

Publicerad: 2 november 2005, 12:06

Det är viktigt att ta med hjärtfrekvensen i beräkningen när patienter övervakas med EKG. Enligt en ny avhandling kan förhöjd puls ge EKG-förändringar som är snarlika dem hos patienter med kranskärlssjukdom.


Avhandlingen är skriven av Sören Häggmark, chefsperfusionist på hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, och lades fram den 15 oktober.

EKG och så kallad ST-segmentanalys är en vanlig metod för att upptäcka syrebrist, ischemi, i hjärtat. Att hitta syrebristen i tid är avgörande för att undvika hjärtinfarkt. Men det råder osäkerhet om hur precisa olika metoder är för att upptäcka nedsatt cirkulation och ischemi.

Sören Häggmark har särskilt studerat en speciell form av ekg som kallas datoriserad vektorkardiografi. Ett viktigt resultat i avhandlingen är att hjärtfrekvensen måste beaktas när patienter övervakas med ekg. Genom att lägga in en korrektionsfaktor för ökad hjärtfrekvens i ST-analysen kan den diagnostiska säkerheten öka.

När pulsen ökades med pacemaker hos friska uppstod ekg-förändringar av samma typ som hos kranskärlssjuka. Resultaten kan användas för att utveckla bättre kriterier för att skilja på förändringar som beror på syrebrist, och sådana som beror på ändrad hjärtfrekvens.

I en studie på djur bekräftades resultaten ovan, och dessutom visade den att ekg-förändringar vid ökad hjärtfrekvens kan uppstå utan att syrebrist eller cirkulationsrubbningar föreligger.

Sören Häggmark undersökte även 35 sövda kranskärlssjuka patienter och tio personer utan kranskärlssjukdom. Hos de kranskärlssjuka visade vektorkardiografi på betydande förändringar både vid ischemi och ökad hjärtfrekvens.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev