måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden

Publicerad: 14 mars 2023, 08:00

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Boden ska testa en ny metod för att klara bemanningen i äldreomsorgen i sommar. Tio undersköterskor ska hämtas från Spanien där det råder arbetsbrist bland undersköterskor. Det rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

Ämnen i artikeln:

KommunalÄldreomsorg

BH


Tanken är att de spanska undersköterskorna ska jobba på ett demensboende i Boden, vilket tidningen NSD var först att uppmärksamma.

De ska läsa en kurs i svenska, har fått ett lexikon med svenska vårdtermer och när de anländer ska de också få en femdagars introduktion..

Anställda anser att det är bra att få in utbildade vikarier – men oro finns att de spanska kollegorna inte pratar tillräckligt bra svenska.

Läs också: SKR: ”Vi behöver invandring för att klara framtidens kompetensförsörjning”

Om undersköterskorna inte kan göra sig tillräckligt förstådda får de inte heller någon medicindelegering, påpekar Anna-Karin Nylund, sektionsordförande på Kommunal i Boden.

– Då riskerar det att bli mer arbete för den ordinarie personalen, men arbetsgivaren har lovat att det ska fungera, säger hon till Kommunalarbetaren.

Enligt Marie-Helené Ståhl, verksamhetschef för äldreomsorgen, har kommunen bildat en arbetsgrupp för att de spanska medarbetarna ska kunna jobba i äldreomsorgen.

– Vi har aldrig gjort det här förut och det kan såklart bli ett fiasko, men samtidigt har jag svårt att tro att det kan bli värre än vad det är nu”, säger hon till KA.

Läs också: Sörmland rekryterar barnmorskor från Iran

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev