Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Stängd gräns problem för vården

Publicerad: 25 januari 2021, 12:44

Smittskydd Värmland har beslutat att vårdpersonal som bor med någon som jobbar i Norge måste stanna hemma.

Foto: Thinkstock

Den stängda gränsen mot Norge riskerar att påverka vården i gränsregionerna. Medarbetare som bor med någon som jobbar i Norge måste stanna hemma.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion Värmland

Vid midnatt natten till måndagen infördes ett inreseförbud mellan Norge och Sverige. Arbetspendling är visserligen undantagen. Dock har Smittskydd Värmland beslutat att vårdpersonal som bor med någon som jobbar i Norge måste stanna hemma, rapporterar P4 Värmland.

I Årjäng handlar det om ett 80-tal personer, enligt kommunalrådet Daniel Schützer (S).

– Det kommer att få väldigt stor påverkan. Vi bedömer att vi klarar första veckan, men sedan kommer vi att få svårt med bemanningen, säger Schützer till P4.

Enligt Schützer finns risk att vissa arbetsuppgifter måste prioriteras bort.

– Jag känner också en oro för vad som kommer hända om vi inte får hjälp utifrån med att hålla uppe vaccinationstakten. Samtidigt har jag full förståelse för att man tagit beslutet, säger han.

Senare under måndagen kom ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten: vårdanställda får gå till jobbet även om de bor med någon som pendlar till Norge. 

Anledningen till regeringens beslut om inreseförbud från Norge är den norska spridningen av den muterade virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien.

Relaterat material

Vaccinerad personal slipper inte skyddsutrustning

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev