Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Svettigt och kvavt bakom visiret

Publicerad: 30 augusti 2021, 09:42

Vårdhygien i Region Västerbotten har låtit vårdpersonal i 15 kommuner skatta hur de upplever att det är att arbeta i skyddsutrustning. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Varmt, svårt att andas, huvudvärk och hud som blir irriterad. Vårdhygien i Region Västerbottens enkät bland vårdpersonal i 15 kommuner visar att det är väldigt jobbigt att arbeta i skyddsutrustning.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region VästerbottenVårdhygienCovidvaccin

Allra jobbigast är det arbeta med ansiktsskydd. Där uppger hälften av de tillfrågade att två till tre timmars arbete motsvarar åtta timmar utan skyddsutrustning. Dessutom är det svårt att kommunicera med kollegor och patienter när visir och munskydd döljer stora delar av ansiktet, rapporterar Vårdfokus som har tagit del av enkätsvaren.

Läs mer: Vaccin på jobbet - det här gäller 

Totalt har 2 797 medarbetare i Västerbotten, de flesta kvinnliga undersköterskor över 45 år, skattat sina upplevelser på en skala hur det upplever att det är att arbeta iförd skyddsutrustning. Enkäten innehöll även frågor kring egenprovtagning och inställning till covidvaccin.

Resultatet visar att kvinnor föredrar att göra PCR-prov en gång i veckan framför att använda munskydd på jobbet hela tiden. Män å sin sida väljer munskydd framför testning. Varför svaren skiljer sig åt mellan könen är inte klarlagt.

Drygt 8 av 10 tillfrågade sade sig vara positivt inställda till att vaccinera sig mot covid-19 när enkätstudien gjordes under våren 2021.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev