lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Tidigare kommunläkare nobbar kommunala läkare

Publicerad: 10 januari 2023, 10:37

Johan Herlin Ejerhed lämnade nyligen uppdraget som läkarstrateg i Stockholms stad för att bli medicinskt ansvarig läkare och verksamhetschef för läkarinsatser på särskilt boende på Capio Legevisitten.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Stockholms stads tidigare läkarstrateg Johan Herlin Ejerhed rekommenderar inte kommuner att anställa egna läkare. I stället slår han ett slag för 21 regionala äldrevårdsöverläkare. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgPalliativ vårdCapio ABToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I slutet av förra året lämnade internmedicinaren Johan Herlin Ejerhed jobbet som läkarstrateg vid äldreförvaltningen hos Stockholms stad för ett nytt chefsjobb på Capio. I en intervju med Läkartidningen avråder han nu kommuner från att anställa läkare.

Läs också: Läkarstrategen jobbar utan medicinskt ansvar 

– Flera kommuner har hört av sig, Göteborg ringde i höstas till exempel. Jag sa ”anställ inte en läkare, be i stället regionen att anställa en medicinskt ansvarig äldrevårdsöverläkare”. Vill man ändå ha en kommunal läkare måste man först och främst fundera över hur rollen ska se ut, säger Johan Herlin Ejerhed till Läkartidningen.

Som läkarstrateg i Stockholm har han bland annat agerat bollplank på äldreförvaltningen, tittat på möjligheterna att ha ett gemensamt journalsystem med regionen och undersökt hur den palliativa vården kan bli bättre på äldreboenden. Hans tips till kommuner är inte att anställa egna läkare. I intervjun med Läkartidningen förespråkar Johan Herlin Ejerhed en lösning med 21 regionala äldrevårdsöverläkare med ”nära samverkan med kommunerna”. 

– Det vore en bra utgångspunkt för att se hur stort behovet av medicinskt ansvariga läkare är i kommunerna. Får man till ett bra samarbete tror jag att behovet av medicinskt ansvariga läkare i kommunerna minskar ganska mycket, säger Johan Herlin Ejerhed till Läkartidningen.

Läs också: Nya regeringen öppnar för kommunala läkare och språkkrav 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2023-10-12

Äntligen! Sverige är bland de världsbästa på Barnahälsovård - mycket tack vare Barnhälsovårdsöverläkare med kunnig stab. Sedan ”Äldresatsningen” började för mer än ett decennium sedan har det varit uppenbart att regionerna behöver motsvarande så att det blir ordning och reda i Äldrehälsovården. Allmänläkarna och kommunsköterskorna behöver verkligen sådant stöd. Applåder från Västkusten!

Charlotte Barouma, grundare Äldrevårdcentralen Wästerläkarna 70+ 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev