Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Tunstall utesluts från stora upphandlingar

Publicerad: 30 april 2021, 06:15

Beslutet innebär att Tunstall inte kommer att finnas med i de övergripande avtal som kommunerna kan använda för trygghetslarm de kommande fyra åren.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tunstall utesluts från det nya stora ramavtalet om trygghetslarm och trygghetsskapande teknik, efter en utredning av kommunernas upphandlingsbolag.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgI korthet

Utredningen visar att företaget i flera avseenden har brutit mot det tidigare ramavtalet, som användes av cirka 200 kommuner, och Tunstall utesluts därför från två aktuella upphandlingar. Företagets medverkan i utredningen har dessutom ”undergrävt förtroendet för dem som bolag”, skriver Adda i ett pressmeddelande.

Adda hette tidigare SKL Kommentus.

Läs mer: Miljonskadestånd efter larmhaveri 

I oktober i fjol drabbades minst 80 kommuner av störningar i trygghetslarmen när operatören Tunstall bytte plattform. I Luleå avled en äldre kvinna efter att förgäves ha försökt larma om hjälp. Med bakgrund av problemen i höstas startade Adda en utredning med syfte att klarlägga om händelserna utgjorde avtalsbrott, samt om Tunstall kunde visa sig pålitligt som framtida ramavtalsleverantör.

Beslutet innebär att Tunstall inte kommer att finnas med i de övergripande avtal som kommunerna kan använda för trygghetslarm de kommande fyra åren. Adda ser ingen anledning att tvivla på att Tunstalls larm fungerar som de ska just nu, utan bedömningen grundar sig på att företaget inte kan leva upp till de högt ställda krav som ställs på ramavtalsleverantörer av samhällskritiska tjänster.

Relaterat material

Larmoperatör polisanmäls efter kvinnas död 

Kaos när larmföretag bytte plattform 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgI korthet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev