Kommunal Hälsa
Undersköterskor fick ofta karensersättning
Publicerad: 5 maj 2022, 09:27
Omkring 117 000 undersköterskor har fått ersättning för karensavdraget under pandemin. Foto: Försäkringskassan, Carl Sandin/Bildbyrån
Ersättningen för karensavdraget under pandemin användes flitigt av underskötskor, visar siffror från Försäkringskassan.
Under delar av pandemin var det möjligt att ansöka om ersättning för karensavdraget, det avdrag som arbetsgivaren gör på den anställdes sjuklön första dagen i en sjukperiod. Mellan den 11 mars 2020 och den 30 september 2021 fick drygt 2,2 miljoner människor ersättning.
Sett till olika yrken var det flest undersköterskor i den kommunala vården som ansökte om karensersättning. Enligt Försäkringskassans sammanställning äskade nära 88 000 undersköterskor inom hemsjukvård, hemtjänst och på äldreboenden ersättning.
Antal användare som fick karenserästtning
Arbetsterapeuter: 5 937
Audionomer och logopeder: 1 905
Röntgensjuksköterskor: 2 130
Sjukgymnaster: 7 287
Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboenden: 87 923
Undersköterskor, vård- & specialavdelning: 24 738
Undersköterskor, övrigt: 5 203
Källa: Försäkringskassan.
Gemensamt för yrkena är att de innebär nära kontakt med andra människor.
– Det är yrkesgrupper där det var väldigt viktigt att undvika sjuknärvaro på arbetsplatsen. De har i mycket högre utsträckning behövt avstå från arbete vid milda symptom i jämförelse med personer som kunnat jobba på distans. Samtidigt var de utsatta för smittorisker i sin yrkesutövning eftersom de träffar så mycket människor, säger Martina Granholm, analytiker på Försäkringskassan, till TT.
Totalt betalades det ut runt 8,6 miljoner karensdagar till en kostnad på cirka 6,7 miljarder kronor, enligt Försäkringskassan.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.