Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Undersköterskornas ordbok river ner språkbarriärer

Publicerad: 16 juni 2022, 06:43

Språkombudsgruppen i Skurups kommun består av undersköterskorna Jette Reschke, Bridget Cumba, Kristina Persson, Mirjam "Mimmi" Espenkrona och Tali Strandberg. Frånvarande är Elna Borg.

Foto: Skurup kommun

Bifall, dekontiminator och BLSKR. I Skurups kommun arbetar sex språkombud som tillsammans har tagit fram en ordbok för att minska språkförbistring och höja kvaliteten i vård och omsorg.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgToppnyheter Kommunal Hälsa

Bristande språkkunskaper är ett välkänt problem på många håll inom vård och omsorg. Några kommuner har redan språktester och nyligen tog regeringen ett första steget mot att införa språkkrav inom äldreomsorgen. I skånska Skurup har sex undersköterskor och tillika språkombud satt ihop en ordbok på 16 sidor för att underlätta för nyanställda, vikarier och andra som inte har full koll på uttrycken inom vården.

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev