Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Uppsala vårdar flest patienter från andra landsting

Publicerad: 17 september 2007, 11:30

Av alla landsting och regioner är Landstinget i Uppsala län det som vårdar flest patienter från andra regioner. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.


Mellan 5 och 6 procent av all sjukhusvård i Sverige ges av ett annat landsting än patientens egna, vilket motsvarar cirka 80 000 vårdtillfällen per år.

Det landsting som konsumerar mest vård från andra landsting är Halland, medan Region Skåne är den sjukvårdshuvudman som konsumerar minst.

Landstinget i Uppsala län är det landsting där högst andel vård ges till utomlänspatienter, följt av Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen.

Vården som ges till utomlänspatienter är till 45 procent planerad vård, där till exempel vårdkompetensen saknas i det egna landstinget. 48 procent är oplanerad vård, till exempel vid sjukdom eller olyckshändelse när patienten befinner sig i ett annat landsting. 8 procent av vården är vård som avser väntetidsåtgärder, det vill säga vård som köps in av ett annat landsting främst för att klara vårdgarantin.

Statistiken som presenteras av Socialstyrelsen sträcker sig från 2001 till 2006.

Läs rapporten på Socialstyrelsens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News