fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Utredning om hackerattack läggs ned

Publicerad: 17 februari 2022, 14:04

Enligt Åklagarmyndigheten gjordes hackerattacken mot Kalix kommun från utlandet och det har inte funnits förutsättningar för internationell rättslig hjälp i ärendet. Därför läggs utredningen ned. (Arkivbild)

Foto: Getty Images

Ingen kommer att straffas för it-hacken mot Kalix kommun. Enligt Åklagarmyndigheten har brottet begåtts på distans från utlandet, men där tar spåren slut.

Ämnen i artikeln:

I korthetHemtjänstHemsjukvårdÄldreomsorg

T

TT


It-attacken mot kommunen i december slog ut alla system och påverkade hela verksamheten. Händelsen rubricerades som grovt dataintrång, men nu läggs utredningen ner i brist på bevis, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Läs mer: It-attacken gjorde vården analog i Kalix 

Enligt Åklagarmyndigheten har brottet begåtts på distans från utlandet, men där tar spåren slut. I en underrättelse skriver myndigheten att det inte funnits förutsättningar för internationell rättslig hjälp i ärendet.

Totalt har it-attacken kostat Kalix kommun omkring 2,3 miljoner kronor i säkerhetsarbete och konsultkostnader. Hundratals datorer som slogs ut under intrånget har rensats från skadlig programvara, men ännu återstår mycket innan alla system fungerar smärtfritt.

Läs mer: It-attacken ändrade världsbilden i Kalix  

– Det finns massor av småsaker och större saker som vi behöver fixa, så än är inte allt i hamn. Men löner, ekonomi, hemsjukvård – de absolut viktigaste basfunktionerna fungerar, säger Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix till SVT Nyheter Norrbotten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev