tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Varma sommardagar en plåga för alla på äldreboenden

Publicerad: 17 mars 2021, 14:33

”En lägenhet hade till exempel en genomsnittstemperatur över 30 grader under fyra dagar”, säger kemiingenjör Carin Pettersson som deltagit i mätningen av inomhustemperaturen på boenden i Örebro. Foto: Arbets- och miljömedicin/Universitetssjukhuset Örebro

Temperaturmätningar som Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset Örebro gjort visar att det förra sommaren kunde det vara 30 grader varmt inne på äldreboenden.

Ämnen i artikeln:

HudUniversitetssjukhuset ÖrebroÄldreomsorg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sommaren 2020 mätte Arbets- och miljömedicin inomhustemperaturen på fem boenden i Örebro kommun. Mätningarna gjordes mellan den 23 juni och den 1 juli. Under den tiden varierade dygnsmedeltemperaturen på de undersökta boendena mellan 24 och 31 grader.

– En lägenhet hade till exempel en genomsnittstemperatur på över 30 grader under fyra dagar. Det är oroande eftersom äldre är en grupp som påverkas mycket av höga temperaturer, säger Carin Pettersson, kemiingenjör vid Arbets- och miljömedicin i Örebro, i ett pressmeddelande.

Inte bara äldre besvärades av värmen. En enkät som medarbetarna besvarat visar att många ur personalen också var trötta och hade huvudvärk i inomhushettan. Cirka en tredjedel uppgav att de upplevde torra, irriterade ögon och heshet eller halstorrhet. Omkring var fjärde angav torr, kliande eller rodnande hud som besvär.

Enligt enkäten gjorde medarbetarna vad de kunde för att få ner temperaturen inomhus. Men enkäten visar också att många upplevde att de hade mycket små eller inga möjligheter alls att påverka värmen i lägenheter och gemensamma utrymmen. Enligt tre fjärdedelar av personalen berodde varma lokaler på dålig ventilation. Hälften angav att det saknades solskydd samt att dålig kylreglering och stora fönsterpartier gav hög värme inne.

– Enligt prognoserna får vi fler och längre värmeböljor i framtiden. Det verkar som att vi är dåligt förberedda på sådana förändringar och vi skulle behöva tänka till redan nu, inte minst när vi bygger nytt. Flera av de boenden som vi undersökt var relativt nybyggda och hade ändå höga inomhustemperaturer, säger Carin Pettersson.

Arbets- och miljömedicin

Är ett samarbete mellan regionerna i Örebro, Sörmland, Värmland

och Västmanland. Det finns vid Universitetssjukhuset Örebro. Uppdraget är att arbeta för en god hälsa i en bra miljö. Arbetsmiljön, boendemiljön och den yttre miljön står i fokus.

Källa: Universitetssjukhuset Örebro.

Kommenterar

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev