Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Värmland väntas kräva meddelarfrihet hos entreprenörer

Publicerad: 4 januari 2008, 14:57

Även privatanställda som jobbar hos entreprenörer till Landstinget i Värmland ska få meddelarfrihet. I fortsättningen kommer det kravet att ställas på alla privata entreprenörer.


Meddelarfrihet innebär att offentliganställda har rätt att påtala exempelvis missförhållanden på arbetsplatsen för medier. Med den rätten följer efterforsknings- och repressalieförbud. Arbetsgivaren får alltså inte efterforska vem som har pratat med en journalist och heller inte straffa den personen med exempelvis sämre löneutveckling eller andra hinder i karriären.

Privatanställda omfattas inte av dessa rättigheter utan kan i värsta fall bli av med jobbet om de påtalar missförhållanden.

Men fler och fler landsting och regioner går mot att ställa samma krav på sina privata entreprenörer som utför uppdrag på landstingets bekostnad. Detta för att öka insynen i all hälso- och sjukvård som är skattefinansierad, när en allt större del av vården övergår i privat regi. Nu ser alltså Värmland ut att haka på, efter att fem fackförbund har pressat på i frågan.

I ett brev skriver landstingsfullmäktiges demokratiberedning att den är positiv till förslaget att i fortsättningen kräva meddelarfrihet av de privata entreprenörerna.

Enligt en kartläggning som tidningen Kommunalarbetaren gjorde i november kräver sex andra landsting och regioner meddelarfrihet, nämligen  Landstinget Gävleborg,  Landstinget Västmanland,  Landstinget Sörmland,  Landstinget Kronoberg,  Västra Götalandsregionen samt  Örebro läns landsting.

Stockholms läns landsting har tidigare haft ett krav på meddelarfrihet, men tog bort det i samband med att Vårdval Stockholm startade vid årsskiftet. En utredning pågår om kravet ska föras tillbaka igen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev