Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Västerbottniskt samarbete kring svårläkta sår

Publicerad: 14 januari 2021, 07:25

Specialistvården kommer närmare primärvården och hemsjukvården när ett nytt vårdprogram för sårbehandling sjösätts i Västerbotten. Arkivbild.

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Norrlands universitetssjukhus, tre hälsocentraler och hemsjukvården i Umeå kommun slår sina påsar ihop för att minska antalet svårläkta sår. (1 kommentar).


Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenNorrlands universitetssjukhusHud

Via ökad kunskap och enhetliga rutiner – oavsett vårdgivare – hoppas Västerbotten förhindra att sår uppkommer. För de sår som ändå uppstår är målet att de ska läka inom sex veckor. 

– En väldigt viktig del i arbetet är primärprevention. Vi kommer att jobba med kompetensutveckling. Det behövs mer utbildning för alla yrkeskategorier, säger Åsa Nordlund, verksamhetschef vid hud- och STD-kliniken Västerbotten.

Hon har under hösten och vintern lett en arbetsgrupp med representanter från hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus, hälsocentralerna Teg, Ålidhem och Bjurholm samt Umeå kommuns vård- och omsorgsverksamhet. Tillsammans håller de på att ta fram ett gemensamt vårdprogram för sårbehandling. 

Syftet är att alla ska använda samma riktlinjer, rutiner och sjukvårdsmaterial. Dessutom ska programmet ge konkreta exempel på åtgärder och vem som ansvarar för de olika delarna i en sårbehandling. 

– Det blir tydligt vad man förväntas göra. Vi tänker bygga på vårdprogrammet med checklistor och annat som ska vara uppfyllt innan man har ett besök eller digital sårrond med oss i specialistvården, säger Åsa Nordlund.

Det ska också provas lite nya digitala arbetssätt. Till exempel kan patienter få digitala vårdmöten med specialistvården på en hälsocentral eller ett äldreboende i stället för att åka till sjukhuset i Umeå.

– Vi får ett teamarbete kring den som lägger om såret på patienten och vi tillsammans lägger upp en behandlingsrekommendation. Jag tänker att specialistvården kommer närmare än vad vi är i dag. Vi jobbar mest med konsultationer i dag när det har gått för långt. Det är inte vi som lägger om såret i vardagen, säger Åsa Nordlund.

Sår upptäcks ofta först i hemsjukvård och äldreomsorg. För kommuner är det viktigt med kontinuerlig fortbildning i både i sårvård och förebyggande vård.

– Vi har en stor omsättning bland personalen, både i hemsjukvården och kommunen. Nyanställda saknar ofta kunskap om hur de ska behandla sår, samt se förändringar hos den äldre, som kan innebära ökad risk för sår, säger Ulrika Sjöberg, som arbetar som sjuksköterska inom, i ett pressmeddelande.

Åsa Nordlund på hudkliniken i Umeå tycker att samarbetet är ett bra exempel på god och nära vård.

– Specialistvården kommer närmare primärvården och patienten. Det som är roligt är att vi ser att alla vinner på det. Vi kan göra det bättre för patienten som får mindre lidande samtidigt som vår personal får tid över till annat som vi lyckas minska tiden för såromläggningar. Det är ett vinnande koncept.

Om Västerbotten lyckas minska antalet svårläkta sår och korta läkningstiden får tiden utvisa. Införandet av det gemensamma vårdprogrammet har dragit ut på tiden på grund av covid-19.

– Vi håller på att göra en enkät för att se hur många sår vi har i Västerbotten. Den kommer att vara som en baseline och så kommer vi att göra enkäten ungefär en gång om året. Förhoppningsvis blir såren färre. Det är det som är målet och att läkningstiderna ska bli kortare, säger Åsa Nordlund.

– Såromläggning två gånger i veckan i tre år kostar mycket pengar, både för patienten och vården. Men med en ökad kunskap hos alla inblandade hoppas vi kunna minska behandlingstiden, säger Maria Östman, undersköterska vid Ålidhems hälsocentral.

Relaterat material

App läker svåra sår i hemsjukvården 

Miljard att spara på rätt sårvård

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-01-15

Nyligen hade jag distanskontakt med en patient med ett otäckt sår i primärvården. Både sjuksköterskor och läkare hade missat en livsfarlig biverkan av ett läkemedel. 

Apotekare som analyserar äldres behandling på distans behövs.

Apotekare, specialiserad på äldres behandling

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev