Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Vill se fler sjuksköterskor på äldreboenden

Publicerad: 30 november 2020, 08:47

I början av pandemin gav Socialstyrelsen ut en vägledning för äldreboenden där det framgick att läkarbesök på boenden skulle undvikas, om de kunde hanteras på distans. Men Olivia Wigzell anser inte att myndigheten har någon skuld i det hela.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån


Socialstyrelsens generaldirektör anser att den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen måste stärkas.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenDet nya coronaviruset

T


Att många äldre som drabbats av covid-19 inte fått någon individuell läkarbedömning är mycket allvarligt, enligt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen måste stärkas, anser hon.

Covidsmittan fortsätter att öka i Sverige, och det märks inte minst på landets äldreboenden som ser allt fler smittade och döda.

I förra veckan visade en kritisk rapport från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att var femte person på äldreboende med konstaterad eller misstänkt covidsmitta inte fick någon individuell läkarbedömning. En stor del av dessa fick inte heller någon bedömning av sjuksköterska.

– Det är mycket allvarligt. Det är inte förenligt med lagen och för de här personerna som inte fått en individuell bedömning och för deras närstående är det en tragedi, säger Olivia Wigzell i Ekots lördagsintervju.

Ingen skuld

I början av pandemin gav Socialstyrelsen ut en vägledning med praktiska råd för äldreboenden där det framgick att läkarbesök på boenden skulle undvikas, om de kunde hanteras på distans. Men Olivia Wigzell anser inte att Socialstyrelsen har någon skuld i det hela. På frågan hur hon kan veta att vägledningen inte haft betydelse för äldreboendena svarar hon:

– Varför jag antar det är för att varenda gång vi har fått signaler om att det här har missuppfattats, att man ryckt ut meningen ur sitt sammanhang eller tolkat den helt felaktigt så har vi gått ut och förklarat det för regionernas chefsläkare, beredskapsansvariga och medicinskt ansvariga sjuksköterskor – till alla de nätverk vi är aktiva i.

Fler sjuksköterskor

Generaldirektören anser att den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen måste stärkas.

– Jag tycker att vi ska ha fler sjuksköterskor på boendena, och fler specialistsjuksköterskor specialiserade på äldrevård. Det behöver också vara fler läkare. Sedan om kommunerna ska anställa dem, det är en fråga man får titta på. Det viktiga är att ha mer läkarresurser, säger hon.

Anja Haglund/TT

Relaterat material

Bakläxa för regionernas äldrevård 

SKR nobbar kommunalt anställda läkare 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev