Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Äldre flimmerpatienter kan tjäna på antikoagulantia

Publicerad: 30 augusti 2020, 09:10

I studien ingick 984 patienter med en snittålder på 87 år.

Foto: Mostphotos

ESC 2020. Äldre patienter med förmaksflimmer verkade få fördelar av en en låg dos antikoagulantia, trots att de syntes ha kontraindikation för behandlingen. Det visar en studie från Japan.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelFörmaksflimmerStrokeESC

− Jag tror att man i Sverige skulle vara tveksam till att ge strokeförebyggande behandling till många av de här patienterna. Så studien understryker att nyttan ofta kan överstiga risken när man ger antikoagulantia, även till äldre, säger Mårten Rosenqvist, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet.

I studien ingick 984 patienter med en snittålder på 87 år. Samtliga hade förmaksflimmer men även en så kallad relativ kontraindikation på att få strokeförebyggande behandling, då de antingen haft tidigare blödning, stod på antiinflammatoriska läkemedel eller hade nedsatt njurfunktion.

− Studien är inte minst viktig för att man haft med patienter med så hög ålder. De ingår vanligen inte i kliniska prövningar, säger Mårten Rosenqvist.

Studien är inte minst viktig för att man haft med patienter med så hög ålder. De ingår vanligen inte i kliniska prövningar. – Mårten Rosenqvist

Deltagarna lottades till att få det nyare direktverkande antikoagulantiumet edoxaban i en låg dos eller placebo. Primär effektvariabel var förekomst av stroke eller systemiska blodproppar. Detta inträffade årligen hos 2,3 respektive 6,7 procent i de bägge studiegrupperna.

Förekomsten av allvarligare blödningar, den primära säkerhetsvariabeln i studien, syntes som väntat vara högre i edoxabangruppen, 3,3 jämfört med 1,8 procent, en skillnad som dock inte var statistiskt säkerställd.

Den sekundära effektparametern ”klinisk nettonytta”, definierad som förekomst av stroke, systemisk blodpropp, allvarlig blödning eller död oavsett orsak, inträffade hos 13,5 respektive 15,6 procent av deltagarna per år. Skillnaden var dock inte heller den statistiskt säkerställd.

− Många är rädda för antikoagulantia, både läkare och patienter, i synnerhet om det handlar om sköra äldre patienter. Den här studien pekar på att behandlingen kan göra stor nytta, även i de fall när det kan finnas skäl att vara försiktig med behandlingen, säger Mårten Rosenqvist.

Studien presenteras på den årliga kongressen för det Europeiska kardiologisällskapet, ESC. Kongressen hålls i år digitalt. Studien publiceras samtidigt i New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:

Ken Okumura med flera. Low-Dose Edoxaban in Very Elderly Patients with Atrial Fibrillation (ELDERCARE-AF). New England Journal of Medicine, publicerad online den 30 augusti 2020. DOI: 10.1056/NEJMoa2012883

Följ hela vår bevakning från den europeiska hjärtkongressen ESC 2020.

Relaterat material

Nya riktlinjer vid flimmer lyfter vikten av ändrad livsstil

Tidig flimmerbehandling gav bättre prognos

Följ vår bevakning av rekordstort hjärtmöte

Banbrytande resultat vid hypertrofisk kardiomyopati

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev