Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

ALK-hämmare bättre än cytostatika

Publicerad: 2 juni 2013, 04:19

Asco 2013 Läkemedlet crizotinib har bättre bromsande effekt på framskriden lungcancer än cytostatika, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Det är ett internationellt forskarlag som följt 347 patienter med icke-småcellig lungcancer där tumören hade förändrad så kallad ALK-gen.  Samtliga deltagare hade tidigare fått behandling med platinabaserad cytostatika utan att sjukdomen påverkades.

Patienter som lottats till behandling med ALK-hämmaren crizotinib (Xalkori) hade en progressionsfri överlevnad på 7,7 månader jämfört med 3,0 månader i kontrollgruppen som fick ettdera av två typer av cytostatika.

Progressionsfri överlevnad är tiden till dess att sjukdomen försämras.

Någon skillnad i total överlevnad mellan grupperna kunde dock forskarna inte se, något de förklarar med att denna analys gjordes i ett tidigt skede och sannolikt också påverkades av  att patienter i kontrollgruppen gått över till crizotinib när deras sjukdom försämrades.

Forskarnas slutsats är att crizotinib är överlägsen cytostatika i den aktuella patientgruppen, vilket de också motiverar med att crizotinib ledde till bättre livskvalitet hos patienterna.

Bakgrunden till studien är att tidigare data indikerat att patienter med ALK-förändring kan ha en förhöjd känslighet för cytostatikumet permetrexed (Alimta). Därför fick patienterna i kontrollgruppen detta läkemedel i första hand. Om de tidigare hade fått pemetrexed eller hade en skivepiteldominerad histologi så fick de i stället cytostatikumet docetaxel.

Totalt är det runt fem procent av patienterna med icke-småcellig lungcancer som uppvisar ALK-förändring.

Studien finansierades av läkemedelsföretaget Pfizer.

Läs abstract till studien:

Ailce Shaw med flera. Crizotinib versus Chemotherapy in Advanced ALK-positiv lung cancer. New England Journal of Medicine, publicerad online den 1 juni 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1214886

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev