Kongresser
Allt fler giktpatienter verkar hamna på sjukhus
Publicerad: 17 juni 2017, 07:17
Antalet sjukhusinläggningar till följd av gikt ser ut att öka i Sverige samtidigt som få patienter står på effektiv behandling. Det visar ny registerdata som presenterades på Eular.
Enligt resultaten ökade antalet årliga sjukhusinläggningar från i snitt 12,2 till 16,7 per 100 000 personer mellan 2000 och 2012. Detta gällde för Västra Götalandsregionen, och ökningen utgjordes främst av män som var 65 år eller äldre.
Att fler drabbas av gikt i Sverige är sannolikt en av förklaringarna till bilden som framträder, menar Mats Dehlin. Han är en av forskarna bakom studien samt överläkare i reumatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
– I takt med att befolkningen blir äldre får också fler gikt vid hög ålder, och i dessa fall kan sjukdomsbilden bli så pass svår att de tvingas till inläggningar. Men jag tror också att dagens läkare är dåliga på att behandla patientgruppen, säger han.
Det sistnämnda fick forskarna belägg för när de tittade på förskrivningsmönstret av uratsänkande läkemedel, vilket är en central behandling vid gikt. Under halvåret som föregick sjukhusinläggningen stod endast var fjärde patient på uratsänkande läkemedel.
– Det här resultatet är lite deprimerande. Om det är så illa att man hamnar på sjukhus för sin gikt så borde läkaren ha satt in behandlingen för längesedan, säger Mats Dehlin.
Han påpekar att uratsänkande läkemedel kan bota gikt. Om patienten kommer upp i en tillräcklig dos – och tolererar det – blir man vanligtvis av med sjukdomen.
– Men sannolikt är det många läkare som inte vet när uratsänkande läkemedel ska initieras. Jag tror också att många patienter inte känner till att behandlingen existerar, säger Mats Dehlin.
I studien fann även forskarna att kostnader till följd av fler sjukhusinläggningar steg från cirka fyra miljoner kronor till sju miljoner kronor mellan 2009 och 2012.
Sammantaget skedde 1 873 inläggningar till följd av gikt under studieperioden. Trots att underlaget baseras på siffror för Västra Götalandsregionen är de sannolikt representativa för landet i stort, menar forskarna. Samtliga patienter hade gikt som huvuddiagnos. De var i snitt runt 76 år gamla.
Läs mer i abstract: