Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Alzheimer skilde ut sig i samsjuklighet med hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 21 april 2015, 10:48

Med hjälp av det svenska demensregistret har forskare närmare börjat studera sambandet mellan hjärt-kärlsjukdomar och demens.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktAlzheimers sjukdomAAN

Personer med demens lider ofta av olika hjärt-kärlsjukdomar. Hjärt-kärlsjukdomar och demens delar också flera gemensamma riskfaktorer till exempel rökning, hög alkoholkonsumtion och fetma men enligt forskarna är kunskapen om hur hjärt-kärlsjukdomarna påverkar dödligheten bland demenssjuka dålig.

I den nya studien såg forskarna att patienter med alzheimer hade mindre samsjuklighet i hjärt-kärlsjukdomar jämfört med personer med annan form av demens.

­– Det verkar som om Alzheimers sjukdom på något sätt skiljer sig från de andra demensformerna vad gäller samsjuklighet i hjärt-kärlsjukdomar, säger Pavla Cermakova, läkare och forskarstudent från Karolinska institutet i Stockholm till Dagens Medicin.

Däremot skilde sig inte risken för tidigare död, definierad som tiden från diagnos till död, mellan alzheimerpatienter och de med andra demenssjukdomar.

Studien omfattade totalt 36 433 patienter från det Svenska demensregistret, Svedem, och presenteras i veckan på American Academy of Neurologys årliga möte, AAN, i Washington DC.

Pavla Cermakova menar att studien bör ses som början av ett större arbete, med demensregistret som grund.

­ – Det svenska demensregistret är en guldgruva för oss forskare, säger Pavla Cermakova.

Registret bildades 2007 och omfattar i dag runt 50 000 personer som har olika former av demens. Det primära syftet var att säkra kvaliteten på demensvården i hela Sverige, men registret ger också möjligheter för forskare att söka svar på sina frågor. Den första vetenskapliga artikeln baserad på svenska demensregistret publicerades 2012.

Forskningen är finansierad av Vetenskapsrådet.

 

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev