Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Amputationer minskade vid benartärsjukdom

Publicerad: 27 augusti 2017, 10:55

Resultaten för benartärpatienterna i Compass-studien presenterades av Sonia Anand vid McMaster University i Hamilton, Kanada.

Foto: Carl-Magnus Hake

Patienter med perifer kärlsjukdom som fick det blodförtunnande läkemedlet rivaroxaban i lågdos i tillägg till acetylsalicylsyra hade 70 procent lägre risk för större amputationer, utöver ett bättre skydd mot andra hjärt-kärlhändelser. Det visar delresultat från Compass-studien.


Ämnen i artikeln:

StrokeLäkemedelBenartärsjukdomESC

Perifer kärlsjukdom, också kallad benartärsjukdom eller fönstertittarsjukdom, anses vara en delvis underbehandlad sjukdom med få läkemedelsbehandlingar som är vetenskapligt utvärderade.

Åtminstone det senare kan nu ändras till det bättre i och med resultaten från den stora Compass-studien som i dag, söndag, presenterades på ESC-kongressen i Barcelona. Studien inkluderade nästan 7 500 patienter med perifer kärlsjukdom och resultaten för dessa deltagare överenstämde i stort med huvudresultaten i studien, se separat artikel.

Jämfört med dagens standardbehandling med att ge acetylsalicylsyra, asa, i lågdos, gav ett tillägg med rivaroxaban i dosen 2,5 milligram två gånger dagligen en minskning av andelen händelser i det primära effektmåttet – hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död – från 7 till 5 procent efter i median 21 månaders uppföljning.

Utöver det primära effektmåttet utvärderade forskarna även förekomsten av allvarliga benrelaterade händelser, som kritisk ischemi och de facto genomförda större amputationer. Jämfört med kontrollgruppen hade sådana händelser minskat från 2 procent till 1 procent i gruppen som fick kombinationsbehandlingen.

Förekomsten av större amputationer hade minskat från 0,7 till 0,2 procent.

Liksom i studiepopulationen som helhet var förekomsten av blödningar högre i gruppen som fått tillägg med rivaroxaban, men forskarna bakom studien framhöll att förekomsten av kritiska blödningar, som hjärnblödningar, var densamma i bägge grupperna.

Resultaten för benartärpatienterna i Compass-studien presenterades av Sonia Anand vid McMaster University i Hamilton, Kanada.

Texten är uppdaterad den 3 september 2018 med korrekta resultatsiffror.

Läs abstract till studien: Sonia Anand med flera. COMPASS PAD- Cardiovascular OutcoMes for People using Anticoagulation StrategieS trial: Results in Patients with Peripheral Artery Disease. European Heart Journal, supplement, presenterad på ESC-kongressen

Relaterat material

ESC - Antikoagulantia kan ta plats vid stabil hjärt-kärlsjukdom

ESC - ”Speciellt övertygande vid benartärsjukdom”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev