Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Antikropp tros ha lagat skadade nerver

Publicerad: 20 april 2015, 06:23

AAN 2015 Ett nytt läkemedel ökade impulsledning i skadade synnerver. Det är första gången som det finns bevis för att en behandling kan reparera det skyddande myelinhöljet runt nervfibrer.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelAAN

I studien ingick 82 patienter med optikusneurit, en sjukdom som vanligen bara drabbar ett öga och där synnerven inflammeras med påföljande skada på myelinet.

Samtliga deltagare fick höga doser kortison och randomiserades till att få placebo eller en experimentell antikropp som blockerar Lingo-1. Det senare är ett protein som tros motverka reparation av myelin.

Efter sex månader hade de som fått aktiv behandling och som inte missat mer än en dos förbättrat impulsledningstiden från näthinnan till hjärnas syncentrum med 7,55 millisekunder, eller 34 procent, jämfört med dem som fått placebo.

Jan Lycke som är professor i neurologi vid Göteborgs universitet ser med försiktig optimism på resultaten.

– Studien ger inga övertygande resultat men indikerar att behandling med en antikropp mot Lingo-1 eventuellt kan förbättra läkningsprocessen efter synnervsinflammation, säger han till Dagens Medicin.

Han påpekar att det inte fanns någon säker skillnad mellan behandlingarna i studiepopulationen som helhet utan bara hos dem som fullföljde studien enligt studieprotokollet.

– Övriga utvärderingsmått visade inga säkra skillnader heller, säger Jan Lycke.

Många patienter med optikusneurit kommer senare att drabbas av multipel skleros, ms, en sjukdom som även den kännetecknas av skada på det skyddande myelinet.

Huruvida behandling riktad mot Lingo-1 skulle kunna ha effekt mot ms kan inte den aktuella studien säga något om, enligt Jan Lycke.

– De måste man studera i större behandlingsstudier, säger han.

Studien presenteras på AAN-kongressen i Washington DC torsdagen den 23 april 2015. Den har finansierats av företaget Biogen som står bakom det nya läkemedlet. Företaget undersöker nu om angreppssättet även kan ha potential vid ms.

Läs abstract till studien:

Diego Cadavid med flera. Efficacy Analysis of the Anti-LINGO-1 Monoclonal Antibody BIIB033 in Acute Optic Neuritis: the RENEW Trial. Presteras på AAN-kongressen den 23 april 2015.

Relaterat material

Nu drar vi till AAN i Washington – följ oss här

”RNA-terapi kan bli genombrott i en nära framtid”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelAAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev