Kongresser
”Är resultatet verkligen sant?”
Publicerad: 2 juni 2014, 00:51
Camilla Thellenberg Karlsson på plats på Asco. Foto: Carl-Magnus Hake
Asco 2014. Årets höjdpunkt på hela Asco-kongressen är en studie som visar att patienter med metastaserad prostatacancer får tio månader mer liv om de direkt får cytostatikabehandling med docetaxel tillsammans med hormonterapi.
Ämnen i artikeln:
ASCO– Det handlar om en helt remarkabel överlevnadsvinst. Hos patienter med stor tumörbörda var vinsten ännu högre, 17 månader. Man undrade om det resultatet verkligen är sant, säger Camilla Thellenberg Karlsson, överläkare inom uroonkologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Trots det goda resultatet anser hon att studien behöver vridas och vändas lite på innan strategin med tidig cytostatikabehandling kan anammas i klinisk praxis. I dag ges cytostatika först när konventionell hormonbehandling slutar att fungera.
– Det handlar om att välja rätt patienter. Docetaxel är trots allt mer toxiskt än bara hormonbehandling, och deltagarna i studien var förhållandevis unga och därför mer tåliga för cytostatika. Det återstår också att se hur vi ska definiera stor tumörbörda, säger Camilla Thellenberg Karlsson.
Men Asco-kongressen har också bjudit på andra intressanta resultat inom prostatacancer, enligt henne.
Ett par studier visar till exempel på möjliga biomarkörer för patienter som inte svarar på hormonbehandling med läkemedlen abirateron och enzalutamid. Det handlar om särskilda så kallade splicevarianter av androgenreceptorn.
– Det finns fortfarande en del frågetecken, men om det går att använda de biomarkörerna skulle vi direkt kunna utesluta en del patienter från behandling med de här läkemedlen och i stället välja någonting annat, som radium eller cytostatika, säger Camilla Thellenberg Karlsson.
Hon lyfter också fram en tidig studie med det nya hormonläkemedlet galeteron som visar på god effekt på PSA-nivån vid prostatacancer som blivit resistent mot konventionell hormonbehandling.
– Det intressanta är att galeteron verkar vara effektivt även på tumörer som har splicevarianterna som annars gör dem motståndskraftiga mot abirateron och enzalutamid, säger Camilla Thellenberg Karlsson.