Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Avastin hjälpte vid livmoderhalscancer

Publicerad: 2 juni 2013, 11:30

Asco 2013 Patienter med avancerad cervixcancer och som fått behandling med Avastin levde i snitt 3,7 månader längre, jämfört med dem som bara fått cytostatika, enligt en ny studie .


Ämnen i artikeln:

LivmoderhalscancerASCO

– Det är verkligen spännande och glädjande resultat. Det är första  gången på närmare 15 år som man ser möjligheten till att ett nytt  läkemedel kan förbättra situationen för kvinnor med avancerad cancer i  livmoderhalsen, säger Kjelll Bergfeldt, överläkare och processledare för  gynekologisk cancer vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland.

Det är ett internationellt forskarlag som följt 452 kvinnor med återfall  i livmoderhalscancer eller som insjuknat i spridd sjukdom.

Resultaten presenteras i dag söndag på den stora plenarsessionen på Asco-kongressen.

De patienter som randomiserats till att utöver cytostatika också få Avastin (bevacizumab) överlevde i median 17,3 månader. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som enbart fått cytostatika var 13,3 månader.

– Resultaten  verkar vara entydiga eftersom man tittar på total  överlevnad. Detta är  ju en grupp patienter, ofta relativt unga kvinnor,  som idag har dålig  prognos. Många har mycket besvärande symtom av sin  sjukdom, ofta med  svåra smärtor. Mot den bakgrunden känns det extra  glädjande att se  en möjlighet att förbättra deras behandling, säger Kjell Bergfeld.

Bevacizumab är en antikropp som minskar blodtillförseln till tumörer. Enligt forskarna bakom studien är detta första gången som ett ”målriktat” läkemedel visat sig förlänga överlevnaden i patientgruppen.

Ett annat syfte med studien var att jämföra två olika typer av cytostatikabehandling. Men forskarna fann ingen skillnad i effekt bland patienter som randomiserats till cisplatin plus paklitaxel eller topotecan plus paklitaxel.

Studien har finansierat av National Cancer Institute i USA.

Läs abstract till studien:

Krishnansu Sujata Tewari med flera. Incorporation of bevacizumab in the treatment of recurrent and metastatic cervical cancer: A phase III randomized trial of the Gynecologic Oncology Group.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LivmoderhalscancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev