Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Både plus och minus för inkretiner

Publicerad: 26 september 2013, 07:01

Professor Naweed Sattar kommenterar rönen som oberoende expert.

Foto: Samuel Lagercrantz

En signal om möjlig risk för hjärtsvikt med DPP4-hämmare bör tas på allvar, enligt EASD:s oberoende expert. Men när det gäller cancer lugnar nya rön.


Ämnen i artikeln:

EASD

Ett av huvudnumren på EASD-kongressen i Barcelona är symposiet om de två studierna Savor och Examine på torsdagsmorgonen. I studierna undersöktes hjärt-kärlsäkerheten när två olika DPP4-hämmare användes. DPP4-hämmarna är fortfarande en relativt ny läkemedelsklass. Fördelar med dem är att de inte ger viktökning och att risken för blodsockerfall är låg.

Savor och Examine är de första stora studierna där forskare har undersökt hjärt-kärlsäkerheten för inkretiner, läkemedel som påverkar eller verkar likt tarmhormonet GLP 1. I DPP4-hämmarnas fall handlar det om att hormonet bryts ned långsammare.

Det har dock förekommit tecken på att dessa läkemedel kan medföra en ökad risk för cancer i bukspottkörteln och för pankreatit.

I de två studierna sågs inga tecken på ökad risk för vare sig cancer eller pankreatit.

Studierna syftade till att undersöka hjärt-kärlsäkerheten och även där var resultaten positiva. Hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke samt död oavsett orsak var inte förhöjd för dem som fick behandling med dessa läkemedel.

Naweed Sattar, professor vid University of Glasgow, har anlitats av EASD för att ge oberoende kommentarer under morgonens symposium.

Han anser att resultaten gör att den sammantagna bedömningen utifrån vad vi vet i dag är att risken för pankreatit och cancer inte är förhöjd med dessa läkemedel. Han konstaterar också att hjärt-kärlsäkerheten i stort verkar god.

Men i Savor förekom sjukhusinläggning för hjärtsvikt mer i den grupp som fått läkemedel än i kontrollgruppen. Naweed Sattar säger till Dagens Medicin att det är en signal som måste tas på allvar.

– Vi såg det i Savor och möjligtvis finns det också en sådan signal i Examine så vi kan inte utesluta att det är en klasseffekt, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev