fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Ballonger i centrum på invigningen

Publicerad: 7 september 2014, 07:55

Bild 1/6  

Foto: Michael Borgert

ERS 2014 Den årliga kongressen för det europeiska luftvägssällskapet ERS invigdes på lördagskvällen i München. Ceremonin gick delvis i ballongens tecken. Klicka på bilderna ovan för att se bildspel.

Ämnen i artikeln:

ERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Människor som blåser upp ballonger är nämligen symbolen för kampanjen Healthy lungs for life, som har dragits i gång av ERS tillsammans med den europeiska lungfonden ELF. Syftet är att öka kunskapen om olika lungsjukdomar och hur de går att undvika.

Under år 2014 sätts ett särskilt fokus på luftföroreningar både inomhus och utomhus.

– Världshälsoorganisationen beräknar att sju miljoner människor dör varje år till följd av dålig luft, konstaterade kongressgeneralen Oliver Eickelberg i ett anförande.

Och vikten av att öka kunskapen om lungsjukdomar var det flera talare som återkom till under den dryga två timma långa invigningsakten.

– Bara här i Tyskland är det i snitt 311 personer som dör varje dag i lungsjukdomar. Det är som en stor daglig flygkrasch, men det tycks knappast vara någon som bryr sig. Det här måste vi ändra på, sade Oliver Eickelberg.

Men invigningssessionen handlade inte bara om att öka kunskapen om lungsjukdomar. Professor Peter Barnes, som är avgående ordförande för ERS, berättade en del om de initiativ som har tagits för att stärka organisationen under året.

En del av planen är att ERS ska expandera medlemsantalet kraftigt från dagens runt 10 000 till 100 000, bland annat genom att sänka medlemsavgifterna och automatiska ansluta medlemmarna i de olika nationella lungmedicinska sällskapen. Man har också startat en speciell kategori av ”finmedlemmar”, så kallade fellows, där bland andra svenskarna Sven-Erik Dahlén, Christer Janson, Leif Bjermer och Bo Lundbäck tar plats bland de första 130 invalda.

Apropå årets kongress poängterade Peter Barnes att den skulle bli den bästa hittills. Att kongressen skulle bli den största hittills tog han mer som ett faktum, då rekordmånga runt 22 000 delegater redan hade registrerat sig på lördagseftermiddagen.

Vidare delades det ut ett antal priser. De två mest prestigefyllda, Congress chair award och Presidential Award, gick till tysken Werner Seeger och britten Robert Stockley för deras insatser inom bland annat forskningen om pulmonell arteriell hypertension respektive kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

Öppningssessionen avslutades med ett liveframträdande av artisten Heather Nova samtidigt som väldigt många ballonger släpptes ner över åhörarna.

Relaterat material

”I år är det väldigt mycket om miljö och hälsa”

Vetenskapsgeneralen hittar höjdpunkter bland flugor och maskar

Följ vår bevakning från ERS i München - och lyssna på radio

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev