fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Ballongvidgning med flödesmätning bra vid stabil angina

Publicerad: 2 september 2014, 10:15

ESC 2014 Det har diskuteras huruvida invasiv behandling av stabil kärlkramp är till nytta eller inte. En ny studie pekar på att det finns en sådan effekt, åtminstone om ballongvidgningen kombineras med flödesmätning i kranskärlen.

Ämnen i artikeln:

ESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultaten baseras på en uppföljning av 1 220 patienter där samtliga deltagare först utvärderades med mätning av så kallad fractional flow reserve. Det är en undersökning där man mäter blodflödet i de kranskärl som har förträngningar. Därigenom kan man hitta de förträngningar som är kliniskt relevanta och inte bara ser farliga ut på kranskärlsröntgen.

Av de 888 patienter där minst en kranskärlsförträngning orsakade ett visst minskat blodflöde lottades hälften till att få ballongvidgning utöver läkemedelsbehandling.

Efter två års uppföljning hade 8,1 procent som fått sådan invasiv behandling drabbats av död, icke-dödlig hjärtinfarkt eller behövt en ny akut ballongvidgning på grund av ökande symtom på kärlkramp. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 19,5 procent.

Skillnaden mellan grupperna bestod i princip enbart av ett minskat behov av nya revaskulariseringsbehandlingar.

När förekomsten av död och hjärtinfarkter analyserades separat fanns det ingen skillnad mellan grupperna.

Studien presenterades på den pågående europeiska kardiologikongressen ESC i Barcelona och publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Den har finansierats av företaget St Jude Medical.

Läs abstract till studien:

Bernard De Bruyn med flera. Fractional Flow Reserve–Guided PCI for Stable Coronary Artery Disease. New England Journal of Medicine, publicerad online den 1 september 2014. DOI:  10.1056/NEJMoa1408758

Relaterat material

Onödiga ballongvidgningar undveks med svensk metod

Studie kan ge svensk diagnosteknik uppsving

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev