Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Barncanceröverlevare lever längre

Publicerad: 1 juni 2015, 10:51

I en ny amerikansk studie har man tittat på hur långtidsöverlevnaden efter olika former av barncancer har ökat sedan 70-talet.

Ämnen i artikeln:

ASCO

– För femtio år sedan överlevde bara ett av fem barn cancer och i dag lever över 80 procent fem år efter diagnos. Dessa överlevare har dock en ökad risk för att få senare effekter av cancerbehandlingen såsom hjärtsjukdom och sekundär cancer, säger Gregory Armstrong, onkolog vid St Jude children’s research hospital i USA och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Asco.

I studien följdes drygt 34 000 patienter från USA och Kanada som överlevt de första fem åren efter ett antal olika barncancerformer under 70- 80 och 90-talen. Dödligheten hos patienterna 15 år efter diagnos hade minskat från 12,4 procent efter behandling i början på 70-talet till 6 procent av dem som behandlats på 90-talet. Den största effekten sågs bland patienter som hade haft Wilms tumör, Hodgkins lymfom och akut lymfatisk leukemi.

Under samma tidsperiod minskade dessutom den kumulativa incidensen av dödsfall av andra hälsorelaterade orsaker från 3,5 till 2,1 procent.

Forskarna tror att den stora förbättringen beror på den förfining av cancerbehandling som har skett under de senaste årtiondena, bland annat att om möjligt minimera behandlingen. Till exempel fick 86 procent av alla barn med akut lymfatisk leukemi strålbehandling av huvudet på 70-talet, jämfört med bara 22 procent på 90-talet, enligt forskarna.

Forskarna nämner också att förbättringar av omvårdnaden, på diagnostikområdet och behandling av återfall, har bidragit till den ökade överlevnaden.

– Det här är en ny grupp av patienter där vi nu kan börja följa upp senare komplikationer, eftersom dödligheten i barncancer har minskat så dramatiskt under de senaste decennierna, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till Dagens Medicin.

Med den förbättrade överlevnaden efter barncancer, kan nya studier börja undersöka långtidseffekterna av cancerbehandling i barndomen.

– I Europa ser det lika bra ut som i den här amerikansk-kanadensiska studien. Just nu görs en stor europeisk studie som tittar på långtidsöverlevnad efter barncancer. Den studien blir den största hittills med runt 80 000 överlevare, säger Kerstin Sollerbrant.

Här kan du läsa abstract till studien:

Gregory Armstrong med flera. Reduction in late mortality among 5-year survivors of childhood cancer: A report from the Childhood Cancer Survivor Study (CCSS). Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr LBA2).

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev