Kongresser
Bättre behandlingar behövs mot gömda streptokocker
Publicerad: 27 april 2015, 09:45
Halsflussbakterier, grupp A-streptokocker, kan gömma sig inne i cellerna. I ett symposium på ECCMID diskuterades vad man vet om dessa bakterier i dag och hur de bör behandlas.
Ämnen i artikeln:
ECCMID– Att bakterierna gömmer sig gör att man får en väldigt svårbehandlad infektion som man inte räknat med, och man har inte anpassat behandlingen optimalt efter det, säger Anna Norrby-Teglund, professor i medicinsk mikrobiell patogenes vid Karolinska institutet.
Grupp A-streptokocker är bakterier som kan ge halsfluss men de kan också ställa till med betydligt allvarligare problem.
– De kan ibland ge väldigt svåra vävnadsinfektioner, så svåra att de är livshotande, och man riskerar att man behöver omfattande vävnadsborttagning och eventuellt amputation av exempelvis en arm eller ett ben, förklarar Anna Norrby-Teglund.
Under den pågående infektionskongressen i Köpenhamn har hon varit värd för en av de stora symposierna om just grupp A streptokocker. Hon höll också ett eget föredrag där hon beskrev den uppmärksammade forskning som hon och hennes kollegor gjort de senaste åren, där de beskrivit hur just dessa bakterier, som normalt sätt finns utanför cellerna, även kan gömma sig intracellulärt.
– Det var vi som först hittade det här i de svåra infektionerna och vi kunde då se att bakterierna låg inne i vävnaden i de celler som har som uppgift att ta död på bakterierna. Och så kunde vi se att själva bakterien påverkar cellerna och gör dem lugna och snälla. Cellen blir då en perfekt värd för bakterierna.
Om de här bakterierna är obehandlade, är de då farligare om de gömmer sig inne i cellerna?
– När de ligger inne i cellerna så tillväxer de också, och det gör att vi får en väldigt stor bakteriemängd i vävnaden. Det leder till att vi får vävnadsdöd, och för hög inflammation. Så på ett sätt ja.
Hur påverkar det möjligheten att behandla att bakterierna finns intracellulärt?
– Man måste ta hänsyn till det, och det har vi ju inte alltid gjort i och med att de här bakterierna normalt ska ligga extracellulärt. Så det var väldigt viktigt att påvisa att det här händer. Det är steg ett. Men nu måste vi också titta på nya antibiotikabehandlingar som ger bättre effekt inne i cellerna. Och det saknas fortfarande i dag.
Om en patient har en svår infektion som inte blir bättre eller en infektion som återkommer så kan man misstänka att streptokockerna gömt sig inne i cellerna. I dag rekommenderas det att man förutom en beta-laktam, som penicillin, även ger klindamycin som anses vara bättre på att angripa bakterierna som finns intracellulärt.
– Men trots att de patienter vi tittat på hade fått klindamycin så såg vi att de ändå hade bakterierna kvar under lång tid. Det visar att vi måste testa med nya antibiotikakombinationer. Så i dag vet vi faktiskt inte vilka andra typer av antibiotika vi ska använda. Det måste vi studera, säger Anna Norrby-Teglund.
Läs abstractet till presentationen här.
MICHAEL BORGERT