Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Bättre överlevnad vid spridd lungcancer

Publicerad: 31 maj 2014, 11:31

Asco 2014. En antikropp som blockerar tillväxten av nya blodkärl gav lungcancerpatienter lite bättre överlevnad efter att de slutat svara på platinabaserad cytostatika.


Ämnen i artikeln:

SkivepitelcancerLungcancerASCO

Resultatet baseras på en studie med 1 253 patienter med icke-småcellig lungcancer som randomiserats till antingen cytostatikumet docetaxel plus antikroppen ramucirumab eller docetaxel plus placebo.

Tillägget av ramucirumab, ett nyare läkemedel som blockerar en receptor för kärltillväxtfaktorn VEGF, bromsade både tumörtillväxten och förlängde livet på patienterna.

Medianöverlevnaden var 10,5 och 9,1 månader i respektive grupp. Motsvarande siffror för den progressionsfria överlevnaden, det vill säga tiden till att tumören börjar växa, var 4,5 och 3 månader.

Överlevnadsfördelen var ungefär densamma i olika subgrupper av patienterna, inklusive de med skivepitelcancer och icke-skivepitelcancer, rapporterar forskarna.

– De här är den första behandlingen på ungefär tio år som förbättrar utfallet vid andra linjens behandling. Den förbättrade överlevnaden är betydelsefull därför att patienter med spridd icke-småcellig lungcancer vanligen har en mycket kort överlevnad efter andra linjens behandling, sade studiens ledare Maurice Pérol i ett pressmeddelande från Asco.

Studien, som finansierats av läkemedelsföretaget Lilly, presenteras på Asco-kongressen på måndag den 2 juni. Läs abstractet till studien här.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev