Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Bättre prognos vid lungcancer hos icke-rökare

Publicerad: 27 september 2015, 12:08

Cátia Saraiva presenterade studieresultaten vid en presskonferens på söndagen.

Foto: Carl-Magnus Hake

ERS 2015. En ny stor portugisisk studie bekräftar att icke-rökare har en bättre överlevnad när de drabbas av lungcancer än rökare.


Ämnen i artikeln:

LungcancerERS

Medianöverlevnaden var 51 månader jämfört med 25 månader, enligt en uppföljning av runt 1 408 patienter med lungcancer, av vilka 508 aldrig hade rökt. Den bättre överlevnaden bland icke-rökarna sågs trots att dessa patienter hade mer avancerade stadier av cancer när sjukdomen upptäcktes.

Vidare konstaterade forskarna att de icke-rökande patienterna oftare var kvinnor och att de oftare hade adenocarcinom. Det senare är den vanligaste histologiska typen av lungcancer och som anses ha en relativt sett bättre prognos än andra typer. De icke-rökande patienterna hade också mindre samsjuklighet i kol och hjärtsjukdom, jämfört med rökarna.

– Våra data pekar på att lungcancer hos icke-rökare kan vara en separat sjukdom, jämfört med hos rökare. De visar också att vi måste vara mer uppmärksamma på lungcancer hos icke-rökare. Sjukdomen upptäcks ofta mycket sent hos dessa patienter då botande behandling inte är möjlig, sade forskaren Cátia Saraiva, vid Portugese Institute of Oncology i Lissabon, som presenterade studien vid en presskonferens på söndagen.

Resultaten är intressanta främst för att studien hade ett stort patientantal, anser onkologen Simon Ekman, onkolog och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Men egentligen visar undersökningen inte på några överraskningar. Vi vet sedan tidigare att icke-rökare klarar sig lite bättre än rökarna. Det kan bero på flera orsaker, som att de har färre andra sjukdomar och att rökningen i sig driver på tillväxten av cancerceller, säger han.

På senare år har man sett en ökning av lungcancer bland icke-rökare.

– Det finns ingen riktigt förklaring till den här utvecklingen, som främst drabbar kvinnor. Man spekulerar  bland annat i olika miljöfaktorer såsom luftföroreningar, passiv rökning och olika virus, säger Simon Ekman.

Läs abstract till studien:

Cátia Saraiva med flera. Differences in epidemiological and clinical features in non-small cell lung cancer (NSCLC) in never and ever smokers, presenterad på ERS-kongressen den 27 september 2015. Abstract: PA4278

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LungcancerERS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev