fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Bebisar som sovit på päls hade lägre risk för astma

Publicerad: 7 september 2014, 22:01

Foto: Thinkstock

ERS 2014 Nya resultat från en tysk observationsstudie indikerar att sovande på en päls kan vara en enkel metod att minska risken för att utveckla allergi och astma.

Ämnen i artikeln:

ERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultaten baseras på en uppföljning av 2 441 spädbarn, varav hela 55 procent uppgavs ha sovit på en päls under de tre första månaderna av livet.

Detta var i sin tur kopplat till 69 procents minskad risk att barnen skulle ha fått en astmadiagnos vid sex års ålder, jämfört med barn som inte exponerats för en päls.

Den möjliga skyddseffekten hade minskat till 41 procent vid tio års ålder.

Det är redan känt att barn som växer upp i lantliga miljöer har en lägre risk att drabbas av astma och allergi. Enligt forskarna skulle pälssovning kunna vara en enkel metod som ger ett liknande skydd, möjligen tack vare exponering för de bakterier som finns i pälsen. Men de poängterar att mer studier behövs för att eventuellt bekräfta resultatet.

Läs abstract här:
Christina Tischer med flera. Sleeping on animal fur in the first three months of life reduces the risk of asthma in later childhood. Presenterad på ERS-kongressen den 8 september 2014.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev