Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Bejublad professor på EASD

Publicerad: 25 september 2013, 13:29

Professor Patrik Rorsman tog emot det prestigefyllda Albert Renold-priset och gjorde en bejublad föreläsning om sitt favoritorgan – bukspottkörteln och dess langerhanska öar – på EASD.


Ämnen i artikeln:

EASD

Patrik Rorsman inledde sin akademiska karriär i Sverige, vid Uppsala universitet, men är sedan tio år verksam vid universitetet i Oxford.

Som föredragshållare är han mycket uppskattad och hans prisföredrag om de langerhanska öarna – och vad som skiljer dem åt beroende på om de kommer från en mus eller en människa – drog applådåskor.

Arbetat kliniskt har han aldrig gjort. Ända sedan doktorsavhandlingen har hans fokus legat på de hormonproducerande cellerna i bukspottskörteln. Och han tycker att insulinet får för mycket uppmärksamhet inom dagens diabetesforskning.

– Det tror jag är ett misstag för 50 procent av blodsockerhöjningen orsakas av de andra hormonerna, säger han och nämner i synnerhet glukagon och somatostatin.

Patrik Rorsman tror att framtida behandlingar kommer att fokusera mer på dessa hormoner, i likhet med GLP-1-hämmarna som verkar genom att både stimulera insulin och hämma glukagon.

– Men man kanske kan utnyttja de här principerna på annat sätt.

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev