Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Bra resultat vid cancer i sköldkörteln

Publicerad: 2 juni 2013, 11:30

Asco 2013 Läkemedlet sorafenib kunde bromsa sjukdomen hos patienter med viss typ av avancerad sköldkörtelcancer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Det är ett internationellt forskarlag som har följt 427patienter med så kallad differentierad sköldkörtelcancer med metastaser och där tumören inte längre svarade på radioaktivt jod.

Bland dem som lottats till att få behandling med tyrosinkinashämmaren sorafenib (Nexavar) var den progressionsfria överlevnaden 10,8 månader, jämfört med 5,8 månader bland dem som fått placebo.

Progressionsfri överlevnad är tiden till dess att sjukdomen förvärras.

Det är för tidigt att säga om behandlingen också innebär en överlevnadsfördel, enligt forskarna bakom studien.

Om sorafenib så småningom godkänns av den amerikanska kontrollmyndigheten FDA så skulle det bli det första nya läkemedlet på fyrtio för den aktuella formen av sköldkörtelcancer.

Resultaten i studien presenteras i dag söndag vid den stora plenarsessionen på Asco-kongressen.

Differentierad sköldkörtelcancer är den vanligaste typen av sköldkörtelcancer och omfattar papillär och follikulär cancer. Vanligen har differentierad sköldkörtelcancer en bättre  prognos än odifferentierad sköldkörtelcancer.

Läs abstract till studien:

■ Marcia Brose med flera. Sorafenib in locally advanced or metastatic patients with radioactive iodine-refractory differentiated thyroid cancer. The phase III DECISION trial.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev