Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Cancer påverkade sexliv på olika sätt

Publicerad: 2 juni 2014, 12:12

Asco 2014. En sydkoreansk studie pekar på att kvinnor som överlever cancer får ett försämrat sexliv, men att graden av påverkan skiljer mycket mellan olika former av cancer.


Ämnen i artikeln:

ASCO

I studien fick 233 kvinnor som hade haft cancer och besökte ett hälsocenter i Seoul svara på en enkät om sexuell funktion. Svaren matchades med svar från drygt 3 000 kvinnor som besökte samma center och men som inte hade haft cancer.

Resultaten tyder på att olika sorters cancer påverkar sexlivet i olika grad. För gynekologisk cancer syntes ingen skillnad alls i studien mellan de två grupperna. Däremot sågs bland annat minskad sexuell lust eller ökad förekomst av smärta vid samlag bland personer som hade överlevt vissa andra sorters cancer.

Totalt i studien fanns ingen signifikant skillnad mellan hur många kvinnor som var sexuellt aktiva i de två grupperna. Däremot skilde det sig i poäng i det index som användes för att jämföra de två gruppernas sexuella funktion. Lust och förmåga att få orgasm var exempelvis lägre bland kvinnorna som hade haft cancer.

Läs abstract:

Sexual problems of female cancer survivors compared to women without cancer.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev