Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Cancerpatienter mådde bättre när hjärtläkemedel togs bort

Publicerad: 31 maj 2014, 08:47

Asco 2014. Döende patienter fick högre livskvalitet och levde lika länge när deras behandling med statiner avslutades.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Statiner som ges för att sänka blodfetter är ett av de mest använda receptbelagda läkemedlen både i Sverige och i andra länder. I en ny studie som presenteras på Asco ifrågasätts nyttan av dem till patienter som har mindre än ett år kvar att leva.

I studien ingick 381 patienter som hade sjukdomar som gjorde de hade en förväntad livslängd på mellan en månad och ett år kvar. Hälften av dem hade cancer. Samtliga hade tagit statiner i minst tre månader och nästan 70 procent hade tagit läkemedlet i mer än fem år.

Statiner ges för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke, men enligt resultaten var skillnaden i antalet hjärt-kärlhändelser liten mellan de två grupperna. Bland dem som fick blodfettsänkande läkemedel var det 11 personer som drabbades av hjärt-kärlsjukdom och i den andra gruppen var det 13 personer som drabbades.

Dödligheten inom två månader var också på samma nivå i de två grupperna, 20,3 respektive 23,8 procent, och skilde sig inte signifikant. Mediantiden till död var till och med högre i gruppen som avslutade läkemedelsbehandlingen, 229 dagar jämfört med 190 dagar i läkemedelsgruppen. Livskvaliten bedömdes öka med cirka 10 procent i den grupp som avslutade läkemedelsbehandling.

Studieförfattarna drar därför slutsatsen att det är osannolikt att det är skadlig att avsluta statinbehandling för patienter som har en begränsad tid kvar att leva på grund av sjukdomar som avancerad cancer. Enligt forskarna kan det i stället vara bra för patienterna om statinerna sätts ut.

Studien släpptes på mötet under fredagen och ska presenteras av huvudförfattare Amy Pickar, som är onkolog och specialist inom palliativ sjukvård på Duke University Medical Center i Durham, USA, på tisdag.

Läs abstract:

Managing Comorbidities in oncology: A multisite randomized controlled trial of continuing versus discontinuing statins in the setting of life-limiting illness

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev