Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Cancerrisken kraftigt förhöjd hos familjer med viss mutation

Publicerad: 3 juni 2014, 12:57

Hildur Helgadottir

Foto: Samuel Lagercrantz

Asco 2014. Medlemmar i familjer med ärftligt ökad risk för melanom som har en viss mutation har inte bara en ökad risk för att drabbas av hudcancer. En ny studie pekar på att de även har en kraftigt ökad risk för flera andra cancerformer.


Ämnen i artikeln:

ASCO

I studien som presenterades på poster higlightsessionen för epidemiologi och prevention har Hildur Helgadottir, onkolog på Radiumhemmet i Stockholm, tillsammans med kollegor undersökt förekomsten av andra cancerformer än hudcancer hos medlemmar i familjer med ärftligt melanom som har en nedärvd mutation i genen CDKN2A.

Sedan tidigare är det känt att dessa familjemedlemmar även löper en förhöjd risk för att drabbas av pankreascancer. I den nya studien har forskarna sett att de även löper en förhöjd risk för lungcancer och huvud- och halscancer.

– Risken för pankreascancer var 40-faldigad och risken för lungcancer och för huvud- och halscancer var 15 till 20 gånger förhöjd för familjemedlemmarna i vår studie. Därför tycker inte vi att det räcker med att de som har den här genförändringen kontrolleras för hudcancer. De bör också kontrolleras för andra cancerformer, säger Hildur Helgadottir.

Forskarna har också undersökt hur rökning har påverkat medlemmar i familjerna. Enligt forskarna tyder resultaten på att rökning kraftigt förstärker risken för cancer hos personer som har mutationen.

– Så nu informerar vi dem att det är mycket viktigt att de inte röker, säger Hildur Helgadottir.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev