Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Claes Tropé ger sitt perspektiv efter att ha besökt Asco i 30 år

Publicerad: 3 juni 2014, 08:35

Förut handlade allt här om att krympa tumörer, men nu talar vi mer om hur patienterna lever och det finns en större helhetssyn, säger Claes Tropé.

Foto: Samuel Lagercrantz

Asco 2014. Äntligen har amerikanerna förstått att man måste centralisera kirurgin för avancerad äggstockscancer, säger svensknorske läkaren Claes Tropé som har varit på Asco-möten sedan 1984.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Förra året fick Claes Tropé, läkare från Landskrona och verksam i Norge, ta emot Kung Olavs stora cancerforskningspris på en miljon kronor. Men han verkar nästan lika stolt över namnbrickan runt halsen med en liten gul flik under där det står ”20– year member” – en särskild symbol för mötesdeltagare sedan 20 år eller mer tillbaka.

– Jag är en riktig veteran här, säger han belåtet.

Och det stämmer. 1984 deltog han för första gången i Asco. Då samlade mötet några hundra deltagare – långt ifrån de nära 35 000 som kongressen samlat i år.

– Jag har säkert varit här varje år sedan början av 1990-talet, utom förra året då jag blev så sjuk att jag inte kunde åka. Jag har hållit cirka tio föredrag och presenterat cirka tio posters här. Så man kan väl säga att jag har satt Norge på kartan.

Claes Tropé flyttade till Norge på 1980-talet. Skälet var att han hade blivit utnämnd till professor vid Radiumhospitalet i Oslo. Men det dröjde två år från utnämningen tills han började jobba där.

– Norrmännen ville inte ha mig som chef. De ville inte ha en svensk chef, säger han.

Men sedan 1988 har han varit på både professor och chef i Oslo och han kan konstatera att han har lotsat fram ett 40-tal doktorander.

Som chef och professor fick han resorna till Asco betalda, men i dag är han 72 år och pensionär och måste stå för kostnaden själv – då har prispengarna från Kung Olav kommit väl till pass. De går till hans laboratorium och annat forskningsrelaterat som medicinska kongresser. Det stora sportintresset finansierar han på annat sätt. Häromdagen försökte han få tag på biljetter till semifinalen i Stanley Cup där Chicago Blackhawks mötte Los Angeles Kings på hemmaarenan och efter Asco bär det av direkt till Roland Gaross i Paris för att se tennisfavoriten Nowac Djokowic.

Men så länge han är på Asco fokuserar Claes Tropé på vetenskapen.

Vad karakteriserar det här mötet jämfört med tidigare års möten? Claes Tropé nämner ett par olika framgångar, så som han ser det. En är att man nu har börjat lyfta frågan om att centralisera sjukvården vid avancerad cancer i äggstockarna även i USA. I Norge var han drivande i att få till en förändring och han lyckades få den dåvarande hälsoministern med sig. Hon stängde ner mindre kliniker så att det i dag bara finns fyra centra för sådan behandling kvar i Norge.

– Nu börjar de förstå även här att man måste centralisera för att de här patienterna ska få god vård. Jag var på ett seminarium i går där det framhölls hur vi har gjort i Norge som ett gott exempel.

En annan positiv trend som han ser är att det i dag är mer fokus på hur patienterna mår.

– Förut handlade allt här om att krympa tumörer, men nu talar vi mer om hur patienterna lever och det finns en större helhetssyn. Patientföreningarna har gjort en jätteinsats för att man ska komma dit, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev