Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kongresser

CPAP gav inte kardiovaskulärt skydd vid sömnapné

Publicerad: 28 augusti 2016, 07:12

Foto: Thinkstock

Patienter med etablerad hjärt-kärlsjukdom och måttlig till svår sömnapné fick inte något skydd mot återinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom genom att använda en högtrycksmask, CPAP, på natten, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktSömnstörningarESC

– Det här var tyvärr ett ganska väntat resultat. Vi vet att sömnapné är kopplat till ökad kardiovaskulär risk. Men hittills har det inte gått att visa att den risken kan minska genom att ordinera CPAP. Följsamheten på gruppnivå är låg, säger Eva Lindberg, professor och överläkare vid sömn- och andningscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I den nya studien ingick över 2 700 patienter från sju olika länder. De lottades till att få behandling med CPAP eller enbart sedvanlig sjukvård. Efter i median 3,7 års uppföljning gick det inte att se någon säker skillnad mellan grupperna i återinsjuknande i kardiovaskulär sjukdom.

Däremot minskade CPAP symtom på sömnapné som dagtrötthet och behandlingen gav också ökad livskvalitet.

I snitt använde studiedeltagarna övettrycksmasken 3,3 timmar per natt. I en subgrupp av mer flitigare användare, med minst fyra timmars bruk per natt, sågs en minskad förekomst av stroke.

– Det är också ett ganska väntat resultat. Stroke är den hjärt-kärlsjukdom som är starkast kopplat till sömnapné, framförallt i de åldersgruppen som varit aktuella här, säger Eva Lindberg.

Baserat på den här och tidigare studier menar hon att man inte ska använda CPAP i syfte att minska risk för återinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom hos dem som inte har symtom av sömnapné.

–  Detta gäller dock inte patienter med kraftig påverkan på syremättnaden i blodet. Och dessa svårast sjuka var också exkluderade från den aktuella studie, säger Eva Lindberg.

Hon fortsätter:

– En annan slutsats från såväl denna som tidigare studier är att CPAP måste användas minst fyra timmar per natt för att ha någon effekt avseende hjärt-kärlsjukdom..

Studien presenteras i dag söndag i det så kallade hotline-programmet på ESC-kongressen. Den publiceras också samtidigt i New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:

Doug McEvoy med flera. CPAP for Prevention of Cardiovascular Events in Obstructive Sleep Apnea (SAVE). New England Journal of Medicine, publicerad online den 28 augusti 2016.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev