Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Dagens Medicin arrangerar duell om betyg på läkare

Publicerad: 20 februari 2008, 07:59

DEBATT Ska läkare kunna rankas som vilken vara eller tjänst som helst? Det är ämnet för vårens hetaste debatt – en duell mellan Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm och Philip Nordenström, mannen bakom sajten doktorsguiden.se.


Få saker har retat Sveriges läkare så starkt som sajten doktorsguiden.se som lanserades i november 2007. Där kan patienter sätta betyg på sin läkare på en sjugradig skala inom fyra områden: kompetens, empati, information och förtroende. Det går också att skriva en personlig kommentar om läkaren. Hittills har cirka 28 000 röster från hela landet registrerats och cirka hälften av de drygt 33 000 läkarna på sajten har blivit betygssatta.

På Dagens Medicins sajt har debatten om doktorsguiden.se rasat i många veckor, med ilskna och frustrerade kommentarer från läkare, varav flera har velat stämma
doktorsguiden.se för ärekränkning och förtal. Nu låter vi kombattanterna för första gången mötas offentligt – i en duell mellan Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm och grundaren av doktorsguiden.se, Philip Nordenström. Debatten leds av Dagens Medicins chefredaktör Per Gunnar Holmgren.

Platsen för duellen är Dagens Medicins och Computer Swedens seminarium Vilken läkare är bästa valet? som hålls den 2 april på Sheraton i Stockholm. Seminariet ägnar en hel dag åt att diskutera utmaningarna och lösningarna med det fria vårdvalet där patienten fritt får välja läkare.

Flera landsting har redan genomfört eller är på väg att genomföra fritt vårdval inom primärvården. Modellerna varierar, men en grundprincip är ett ersättningssystem som grundas på antalet patienter som listat sig på mottagningen. Därmed flyttas makten helt över i patientens händer, något som ställer nya krav på sjukvården i form av marknadstänkande och konsumentupplysning.

På detta tema talar seminariets inledningstalare Karin Johansson (kd), statssekreterare i socialdepartementet, som just nu går och väntar på ett utredningsförslag om etableringsfrihet på nationell nivå för läkare i primärvården.

Åhörarna får bland annat även möta Harald Almström, framgångsrik vårdentreprenör och vd för BB Stockholm, och hjärtläkaren Bertil Lindahl, Uppsala kliniska forskningscentrum. Han är en av de ansvariga för de första nationella kvalitetsregistren som lät sina data bli offentliga för allmänheten.

Gratis för trogna läsare
Dagens Medicins helårsprenumeranter får gå gratis på seminariet. Ordinarie pris är 995 kronor. Är du inte prenumerant kan du teckna en prenumeration och få en plats på seminariet på köpet. Anmäl dig här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev