Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Dagtrötta sömnapnoiker hade korta perioder av störd sömn

Publicerad: 21 april 2015, 06:11

En mindre studie ger en ny ledtråd till varför inte alla patienter med nattlig sömnapné blir trötta på dagen. Förklaringen kan ligga i att de saknar korta perioder av störd sömn.


Ämnen i artikeln:

AAN

I den hypotesgenererande studien fick 38 manliga patienter från Sverige och Turkiet genomgå olika tester under sömnen.

Tio av patienterna upplevde trötthet under dagen, men dessa patienter kunde inte särskiljas med några av de vanliga sömnparametrar som forskarna studerade, till exempel total sömntid och antal uppvaknanden.

Den enda skillnaden fanns i att de uppvisade fler och mer ofta förekommande perioder av instabil sömn, så kallad cyclic alternating pattern på EEG. Sådana perioder består av dels en period av aktivitet på EEG, dels av en efterföljande lugnare period. De förekommer inte under REM-sömn.

Yüksel Peker, docent och överläkare vid sömnmedicinska enheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde, är en av forskarna bakom studien. Han vill tolka fynden försiktigt.

– Resultaten är intressanta. Men det är än så länge svårt att säga hur representativa de är. Deltagarna i studien var välselekterade och hade inga andra sjukdomar eller läkemedel. Antalet som var dagtrötta var bara tio, säger han till Dagens Medicin.

Studien presenteras på AAN-kongressen i Washington DC på torsdag den 23 april 2015.

Läs abstract till studien:

Selda Korkmaz med flera. The Alteration of Cyclic Alternating Pattern in Obstructive Sleep Apnea Syndrome with and without Excessive Daytime Sleepiness.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

AAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev