Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Dålig sömn kan öka plackbildning i hjärnan

Publicerad: 23 april 2015, 10:12

Foto: Thinkstock

Under senare år har ny grundforskning samlat bevis för att sömnstörningar uppträder tidigt i sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom och dessutom i sin tur kan förvärra sjukdomsutvecklingen.


Ämnen i artikeln:

AAN

Dålig sömn och störd dygnsrytm har länge setts hos patienter med bland annat alzheimer och andra neurologiska sjukdomar. Tidigare var den allmänna uppfattningen bland läkare att sömnproblemen kom i ett sent skede av sjukdomen och berodde på att nervcellerna hade dött.

Professor David Holtzmann beskrev i en föreläsning på AAN-mötet hur forskningen under senare år har stärkt bevisen för att sömnstörningar inte bara är en effekt av alzheimer utan kan i sin tur vara en orsak till att sjukdomen förvärras.

I sin egen forskning har han på olika sätt prövat hypotesen i möss, bland annat genom att mäta halten av Aβ-protein i hjärnan i olika musstammar under varierande förhållanden till exempel vid sömnbrist. Aβ-protein är det protein som inlagras som plack i hjärnan hos personer med alzheimer.

Några viktiga resultat han fått är att hög aktivitet i hjärnans nervceller orsakar frisättning av Aβ-protein från cellerna. Vid låg aktivitet i neuronen, till exempel vid sömn, minskar frisläppningen av Aβ-protein. I flera studier har forskarna visat att störningar i sömn/vakenhetscykeln kan öka ansamling av Aβ-protein i hjärnan och på så sätt starta en ond cirkel av ytterligare störd sömn och  ännu mer proteinansamling.

Eftersom sömn/vakenhetscykeln kan påverka hur mycket Aβ-protein som finns i hjärnan, tror forskarna att andra tillstånd som påverkar sömnkvalitet, till exempel stress, kan starta den onda cirkeln.

Här kan du läsa en ny översiktsartikel som bland annat David Holtzmann skrivit om ämnet:

Erik Musiek ned flera. Sleep, circadian rhythms, and the pathogenesis of Alzheimer Disease. Experimental Molecular Medicine. Publicerad online 13 mars 2015. Doi: 10.1038/emm.2014.121.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

AAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev