Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Därför är patientperspektivet så viktigt”

Publicerad: 25 september 2013, 16:27

Sixten Borg

Foto: Sara Rörbecker

Patientupplevelsen bör enligt forskaren Sixten Borg vara med i kvalitetsregistren. En studie som han presenterade på EASD är ett steg ditåt.


Ämnen i artikeln:

EASD

Långtidsblodsocker, LDL-kolesterol och blodtryck är sådant som läkarna behöver hålla koll på för sina patienter med diabetes. Sedan 1996 har Nationella diabetesregistret, NDR, använt sådana parametrar för att övervaka diabetessjukvården i Sverige.

Men NDR vill också att patientupplevelsen ska finnas med i kvalitetsregistret.

– Riskfaktorerna berättar framför allt om hur länge man kommer att leva, och det är förstås betydelsefullt. Men för att få veta hur bra man mår, då måste man fråga patienten. Därför är patientperspektivet så viktigt, säger Sixten Borg, hälsoekonom och doktorand vid Lunds universitet.

I dag, onsdag, presenterade han en studie där han har prövat en modell för att få med patientens upplevelse.

I studien hade han tillsammans med NDR tagit fram frågor som relaterade till patientens upplevelse. Svaren omvandlades sedan till poäng.

1 124 patienter med typ 1-diabetes och 1 792 patienter med typ 2-diabetes fick besvara frågorna. De handlade bland annat om förmåga att delta i sociala sammanhang och om känsla av trygghet.

I undersökningen kunde forskarna bland annat se att förhöjda nivåer av långtidsblodsockret sammanföll med försämrad patientupplevelse i samtliga bemärkelser som studien mätte. Men blodtrycket och kolesterolnivån korrelerade inte med patientupplevelsen.

Forskarna drar därför slutsatsen att patientperspektiv skiljer sig från sjukvårdens perspektiv. Studien kan ses som ett första steg mot att få in patientens perspektiv i registret.

– Vi ser att patientperspektivet är annorlunda än bilden som man får av att mäta riskfaktorer. Vår metod att mäta hälsa på ett nytt sätt verkar fungera skapligt. Det är ett par saker vi måste jobba lite mer med. Sen kommer registret att innehålla patientperspektivet också, säger Sixten Borg.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev