måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Databas ger feedback om antibiotika

Publicerad: 27 april 2015, 09:08

I Tyskland har ett nytt webbaserat system byggts upp för att ge sjukhus bättre överblick över sin antibiotikaanvändning.

Ämnen i artikeln:

ECCMID

LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Sedan 2011 är tyska sjukhus skyldiga att övervaka sin antibiotikaförbrukning.  Det nya systemet ska hjälpa sjukhusen att klara det uppdraget och underlätta jämförelser. Bakom projektet står tyska smittskydds- och folkhälsomyndigheterna.

I rapporteringen ingår till att börja med data över sjukhusets organisation. Sen rapporteras antibiotikaanvändning, mätt i DDD, antal patientdagar och antal inlagda patienter. Data kan skrivas in manuellt eller laddas upp i större mängder. Värdena valideras hos folkhälsomyndigheten Robert Koch-insititutet och hamnar i en databas. Sjukhusen kan ur databasen få ut sina egna rapporter och skräddarsy dem på olika sätt. Trender över tid ska kunna ses, liksom förbrukning av olika läkemedel på olika vårdenheter och inom olika specialiteter. Sjukhusen kan också se hur de ligger till jämfört med den samlade förbrukningen på sjukhus som är anslutna till systemet.

Projektet drog i gång med en pilotfas hösten 2014 och sjukhus har nu kunnat börja ansluta sig till systemet. Det återstår att se hur många sjukhus som kommer att vara med och vad projektet får för effekter på sikt. Förhoppningen är att få en bättre användning av antibiotika.

Antibiotic consumption in hospitals: ”A new system for collection, automated calculation and reporting in Germany”. Presenterad som poster på ECCMID 2015.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev