Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Depression+diabetes sätter hjärtan i fara

Publicerad: 26 september 2013, 13:46

Medelålders kvinnor med både diabetes och depression löpte i en stor svensk studie en kraftigt förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt.


Ämnen i artikeln:

EASD

Forskare i Linköping har i en studie, som presenteras i dag torsdag, samkört registerdata för drygt 3,7 miljoner svenskar för att undersöka sambandet mellan hjärtinfarkt och diabetes eller depression. Underlaget utgörs av alla svenska medborgare födda mellan 1925 och 1963.

Som sjukdomsmarkörer användes förskrivning av diabetesläkemedel och antidepressiva läkemedel.

Under en uppföljningstid på tre år, 2008 till 2010, var det 15 782 kvinnor och 28 516 män som hade drabbats av hjärtinfarkt.

För kvinnorna mellan 45 och 64 år i studien var det 7,1 gånger fler som drabbades av hjärtinfarkt bland dem som både hade diabetes och depression än bland dem som varken hade diabetes eller depression. För män som hade både diabetes och depression var risken 2,8 gånger förhöjd.

Kvinnor som enbart hade diabetes hade 5 gånger förhöjd risk jämfört med dem som varken hade diabetes eller depression. För männen var motsvarande siffra 2,5 procent.

Forskarna drar slutsatsen att diabetes och samtidig depression innebär en förhöjd risk för hjärtinfarkt jämfört med enbart diabetes. De konstaterar också att riskökningen för att drabbas vid den här sjukdomskombinationen var större för medelålders kvinnor än för medelålders män.

– Den praktiska betydelsen är att man bör vara mer observant på medelålders kvinnor som behandlas både för diabetes och för depression. I dag finns det, så vitt jag vet, inte några särskilda rutiner för detta, säger Karin Rådholm, distriktsläkare på Vårdcentralen Mantorp i Östergötland och en av forskarna bakom studien.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev