Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Det här tror svenskar blir hett på europeiskt diabetesmöte

Publicerad: 15 september 2014, 20:30

Vilka blir de stora höjdpunkterna på årets europeiska diabeteskongress, EASD? Dagens Medicin frågade några svenska forskare.


Ämnen i artikeln:

EASD

Vilka blir de stora höjdpunkterna på årets europeiska diabeteskongress, EASD? Dagens Medicin frågade några svenska forskare.

För 50:e gången i ordningen arrangerar European Association for the Study of Diabetes, EASD, sitt årliga jättemöte, denna gång i Wien i Österrike. Under tisdagen, den 16 september, är det öppningsceremoni och start för det vetenskapliga programmet. Över 1 300 så kallade abstracts har valts ut av konferensarrangörerna.

Några av de svenska forskare som finns på plats i Wien tipsar om vad de tror blir intressanta programpunkter under de kommande dagarna.

Anna Krook är professor i integrativ fysiologi vid Karolinska institutet, och är själv moderator för en presentation på torsdag där det bland annat kommer att handla om proteinet irisin och de kalorislösande bruna fettcellerna.

Hon nämner tre andra områden som hon tror kan bli intressanta under konferensdagarna:

■ Kopplingen mellan diabetes och sjukdomstillstånd som depression och demens. Flera presentationer kommer att handla om detta.
■ Nya läkemedel. Inte minst kan det bli spännande att höra om de så kallade inkretinerna, som funnits ute på marknaden några år. Nu börjar det komma utvärderingar av hur bra dessa läkemedel egentligen är och vilka eventuella faror som finns med dem.
■ Hur bakteriefloran påverkar metabolismen. I förlängningen har detta betydelse för fetma och sjukdomar som diabetes. Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin, kommer att prata om detta vid ett symposium sent på eftermiddag. Han fick så sent som i våras Göran Gustafsson-priset för ”sin uppmärksammade och nyskapande forskning om tarmflorans betydelse för metabola sjukdomar”.

Bo Ahrén, professor i medicin vid Lunds universitet, är också på plats i Wien. Årets EASD-möte är av speciellt intresse för honom eftersom han har ansvaret för att planera och hålla i nästa års konferens som ska gå i Stockholm.

Bo Ahrén har tidigare varit med om att utveckla så kallade DPP-4-hämmare mot diabetes, så inte helt oväntat tycker han att de presentationer som handlar om inkretiner blir intressanta, liksom om SGLT2-hämmare, en relativt ny typ av läkemedel som ökar sockerutsöndringen i urinen.

Erik Renström, även han professor vid Lunds universitet, deltar också på kongressen. Han tycker sig se en trend inom grundforskningen:

– De senaste åren har mycket handlat om genetik, som att identifiera de omkring 80 riskgener som man vet är kopplade till typ 2-diabetes. Nu börjar man i stället fokusera på de biologiska reaktionerna i kroppen. Vad händer exempelvis hos dem med riskgener?

MICHAEL BORGERT

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News