Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Diabetes kan gå ut över karriären

Publicerad: 25 september 2013, 06:11

Personer med typ 1-diabetes är oftare lågutbildade och har lägre inkomst än jämnåriga personer utan diabetes, visar nya rön.


Ämnen i artikeln:

EASD

– Det kan bero på den press som sjukdomen medför för den som är drabbad, säger Sofie Persson, forskare vid Lunds universitet, som presenterar resultaten på EASD.

Hon nämner tidskrävande behandling samt möjliga komplikationer av den – och av själva sjukdomen i sig – som tänkbara orsaker till sambandet.

Hon har hittat det genom att samköra uppgifter från barndiabetesregistret med inkomst- och utbildningsuppgifter.  Totalt ingår 2485 personer födda 1972–1978 med diabetes sedan barndomen i analysen. Var och en har jämförts med fyra slumpvis utvalda personer som har matchats för ålder och bostadsort.

Resultaten, som är kontrollerade för föräldrarnas socioekonomiska status, visar att personer med diabetes hade en cirka 20 procent lägre chans att ha en universitetsexamen vid 31 års ålder jämfört med friska kontrollpersoner. De fortsatte mer sällan med högre akademiska studier efter gymnasiet överhuvudtaget, och de hade som 31-åringar oftare en lägre inkomst och mer sällan en anställning.

Betygen från grundskola och gymnasium var dessutom oftare låga, vilket Sofie Persson har visat i en tidigare studie.

Nedslående resultat, alltså. Men det är inte säkert att det ser lika dystert ut för typ 1-diabetiker i utbildningssystemet och arbetslivet framöver. På 1980-talet kom nya och bättre behandlingsmöjligheter.

– Vi ska följa upp yngre åldersgrupper framöver, säger Sofie Persson.

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev